La cèlebre pedagoga italiana Maria Montessori va deixar escrit: “Mai ajudis a un nen amb una tasca en la qual sent que pot tenir èxit”. Amb aquesta frase, el seu objectiu era el de fomentar l’autonomia infantil al màxim. Tots volem ajudar a créixer als nostres fills de la millor manera possible, fer que siguin homes i dones autònoms, capaços d’aconseguir tot allò que es proposen. La tasca de pare o mare és la més difícil que assumirem mai, però amb l’ajuda de grans pedagogs i d’experts en la psicologia infantil podem disposar d’eines per a desenvolupar-la amb bons resultats. Pren nota de les 5 claus que t’ajudaran a fomentar l’autonomia infantil.
5 claus per fomentar l’autonomia infantil i ajudar a créixer als teus fills
-
Fes que sigui el "guardià del cactus", dona-li responsabilitats que pugui complir. El nen o nena pot ser el guàrdia de la planta o cactus que tenim a l’entrada. Ser capaç de regar-lo quan toqui i de mantenir unes rutines. Les plantes poden ajudar-nos a aprendre a cuidar i a relacionar-se amb una naturalesa de la qual poden aprendre moltíssim.
-
Que conegui el veïnat, l’exploració de l’entorn és imprescindible. Tot el que rodeja a un nen és nou i desconegut. El fet que aprengui a saber una mica més de l’entorn és la clau de la seva autonomia. Feu un mapa del barri, intenta que parli amb tots els veïns, que estableixi vincles amb persones de totes les edats. Porta’l al parc i assigna un nom als arbres o a les persones amb qui coincidiu. La curiositat és una forma d’intel·ligència, un primer pas cap a la capacitat de crear o d’establir nous vincles per si sols.
-
L’hora del bon dia i de la bona tarda, les rutines són fonamentals. Crea un petit racó a l’entrada o el rebedor, o assigna un espai pràctic (la taula de la cuina?) que serveixi per establir una rutina per saludar en entrar o en sortir i explicar com ha anat el dia. Aconseguiràs que sigui capaç de crear uns punts bàsics de comunicació, resum d’idees en finalitzar el dia (bona tarda) i de propòsits en començar-lo (bon dia). Saber què volem o esperem i ser conscients del que tenim ja des de petits és imprescindible per tenir uns pensaments i idees en ordre.
-
Elecció de la roba o del menjar. Fes que prengui les seves pròpies decisions, deixa que faci un planning amb la roba o el menjar de la setmana, dona-li les opcions possibles. A més de ser capaç d’escollir ha de justificar la seva elecció. D’aquesta manera serà capaç d’afrontar la presa de decisions i les conseqüències que poden anar associades. El nen o nena podrà aprendre dels seus errors i encerts.
-
Establir límits no sempre serà fàcil, però és imprescindible. Saber fins on pot arribar, què pot fer i què no, és un dels pilars de la seva autonomia. Al món hi ha certes normes que ha de conèixer per poder anar adquirint el seu espai a poc a poc. Ser ferm i flexible a la vegada pot ser complicat, algunes vegades haurem de soltar una mica la corda, per recuperar-la després amb mà dura.
Cada nen i nena és diferent, i hauràs d'adaptar les rutines en la mesura del possible als teus fills per poder veure resultats. Però aquestes 5 claus sempre ajuden a guanyar espais d'autonomia infantil i porten les creatures cap a un creixement emocional i intel·lectual saludable.