La Fiscalia de Madrid demana cinc anys de presó per a l'exfutbolista Xabi Alonso per defraudar dos milions d'euros durant els exercicis fiscals de 2010, 2011 i 2012.

La secció de Delictes Econòmics de la Fiscalia Provincial de Madrid acusa Alonso de tres delictes fiscals comesos durant l'etapa en què jugava amb el Reial Madrid, segons informa el Ministeri Públic.

La Fiscalia demana aquesta mateixa condemna per a l'assessor fiscal Ivan Zaldúa i per a l'administrador de la societat Kardazli Comercio Serviços de Consultoría e Investimentos LDA, Ignasi Maestre.

Sol·licita que s'imposi a cadascun dels acusats una multa de 4 milions d'euros i, en concepte de responsabilitat civil, el pagament de forma conjunta i solidària de 2.032.845 euros a l'Agència Tributària, quantitat presumptament defraudada més els interessos.

La Fiscalia va denunciar Alonso el 2016 després d'investigar una denúncia de l'Agència Tributària. Ho va fer per mandat de la Fiscalia General de l'Estat després d'un informe inicial en el qual sol·licitava l'arxivament de les actuacions.

El jutjat d'Instrucció número 40 de Madrid va decidir arxivar la causa, però el mes de gener passat l'Audiència de Madrid va ordenar reobrir-la per determinar si els contractes de drets d'imatge del futbolista eren simulats o no a efectes de la seva tributació a Hisenda.

Ara, la Fiscalia ha donat a conèixer el seu escrit d'acusació provisional en el qual assenyala que a mitjans de 2009 els tres acusats es van posar d'acord per articular una "aparent" cessió de l'explotació dels drets d'imatge d'Alonso "amb la intenció que ell mateix obtingués un benefici fiscal il·lícit".

El 9 d'agost d'aquell any, el jugador, assessorat de forma "efectiva" per Zaldúa, va subscriure un contracte pel qual simulava la cessió de l'explotació dels seus drets d'imatge a la societat Kardzali, ubicada a Madeira i l'administrador del qual i gerent era Maestre.

Però aquesta societat pertanyia a una altra establerta a Panamà de la que Alonso va ser titular del cent per cent de les participacions socials des del 16 de desembre de 2009.

La Fiscalia conclou que aquesta "aparent" cessió dels drets d'imatge es va realitzar quan el futbolista gaudia de la seva condició de "no resident" a Espanya (va fitxar a l'estiu de 2009 pel Reial Madrid procedent del Liverpool), però "va mantenir l'esmentada estructura formal" durant els anys següents i, "almenys fins a 2012", tenint durant aquell temps la condició de resident fiscal espanyol.

Entre 2009 i 2012, segons l'escrit, Xabi Alonso va explotar la seva imatge amb diferents empreses que el contractaven amb l'ajuda dels altres dos acusats sense fer "ús real" de la societat que es trobava a Madeira "convertint l'esmentada entitat en un instrument formal d'ingressos i pagaments que no va desenvolupar cap funció en l'explotació de la imatge de l'acusat".

D'aquesta manera Kardazli Comercio Serviços de Consultoría e Investimentos LDA va percebre entre els exercicis 2010-2012 un rendiment d'activitats econòmiques "aparentment" derivat de l'explotació dels drets d'imatge d'Alonso de 2.083.400 euros que es van haver d'integrar a la base imposable de l'IRPF dels exercicis corresponents. Això va suposar un perjudici a l'Administració Tributària de 2.032.845 euros.

El fiscal sol·licita que se'ls condemni a dos anys de presó pel delicte fiscal de 2010, a un any pel de 2011 (va ser de menor quantia) i a dos més pel de 2012.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat