La Volta a Catalunya és una prova històrica, de referència i aquest proper 2020 complirà el seu centenari. I per reviure aquesta edició especial, des de l'organització de la cursa estan preparant novetats, però encara trigaran un temps en ser oficials. La Volta, que va començar a l'any 1911, es convertirà en la tercera prova per etapes a arribar a aquesta gran xifra per darrere del Tour, amb 105 edicions, i del Giro, amb 102.

Rubèn Peris, director de la Volta, ha explicat en una trobada amb la premsa la seva voluntat d'introduir novament una contrarellotge individual "d'uns 20 o 25 quilòmetres", cosa que donaria un punt més d'emoció i d'espectacle a la cursa. I més amb la voluntat de millorar les espectaculars dades que ha deixat aquest any gràcies a l'acord amb ASO: 16,8 milions d'espectadors, retransmès a 190 països i amb un impacte econòmic de 14,7 milions d'euros.

miguel angel lopez astana volta efe

EFE

Barcelona és clau

En una edició referent, des de la direcció de la cursa es vol anar més enllà de l'habitual. Amb la contrarellotge individual com a objectiu prioritari, però amb d'altres novetats que s'esperen definir en els propers mesos.

També es vol recuperar la reVolta (edició femenina en l'última etapa), cosa que aquest any no s'ha pogut fer per incompatibilitat amb la Copa d'Espanya. I des de l'organització també s'estan preparant un documental de les 100 edicions, esperant la seva estrena el proper 2020, però abans de la cursa, i un llibre commemoratiu d'aquest centenari. I per aquests cent anys hi haurà un canvi de la imatge dels mallots, conservant els colors clàssics, i un nou logotip.

A tot això, Peris considera que Barcelona és clau i que governi qui governi a l'ajuntament de la capital catalana, s'acabarà on sempre ha acabat la Volta. El circuit final de l'últim dia a Montjuïc és intocable, però també estan valorant de deixar de banda l'etapa en línia per acabar la Volta amb una cronoescalada final.

Egan Bernal Volta Catalunya EFE

EFE

Els problemes de temps i de dates

Els dubtes, però, estan molt presents. El recorregut encara no està tancat, però s'espera que es pugui acabar de definir en els propers mesos. Un dels motius principals és que els consistoris catalans encara no estan formats i s'esperen a tenir tots els equips de govern formats per poder començar a parlar del pas de la Volta.

Un altre dels problemes és el calendari de la Unió Ciclista Internacional (UCI). En ser any de Jocs Olímpics, la segona part de la temporada s'haurà d'avançar o comprimir, però en principi aquest fet no afectaria a la Volta, que com cada any, Peris espera que es disputi en les mateixes dates de final del mes de març.

Així doncs, a nou mesos vista, no hi ha res tancat, però sí hi ha la voluntat de seguir en la tònica de millora: "Esperem que continuï molts més anys". Rubèn Peris vol fer d'aquesta propera edició, la millor Volta a Catalunya de la història.