El monobuc AC75 d'Emirates Team New Zealand 'Te Rehutai' ja es troba en terres catalanes. Després d'una travessia de tres setmanes i mig a bord del vaixell 'Ice Glacier' i del seu posterior desembarcament dilluns a la matinada en el Port de Tarragona, el vaixell guanyador de la 36a edició de l'America's Cup va ser transportat hores després per carretera cap a la base barcelonina de l'equip defensor del trofeu més antic del planeta.
Després dels últims treballs de condicionament del seu quarter general, situat en la terminal F1 Drassanes del Moll de Barcelona, l'equip responsable de la celebració de la 37a edició de l'America's Cup a la capital catalana estarà en disposició de solcar pròximament les aigües del Front Marítim a bord del seu AC75. D'aquesta forma, i en espera del desembarcament definitiu del Challenger of Record, INEOS Britannia, i del desafiament francès Orient Express Racing Team en les pròximes dates, el Defensor de l'America's Cup passarà a compartir el camp de regates i el skyline barceloní amb tres dels seus challengers: Alinghi Red Bull Racing, NYYC American Magic i Lluna Rossa Prada Pirelli.
En paral·lel a la descàrrega de l'AC 75 'Te Rehutai' en una base en la qual els efectius de l'equip de terra continuen posant a punt, el primer grup de tripulants de l'equip neozelandès ja ha començat a instal·lar-se a Barcelona. Els 'kiwis' tenen previst desplaçar a Barcelona entre 60 i 70 efectius amb les seves respectives famílies en aquesta primera expedició, a la qual pròximament s'incorporarà la tripulació del seu AC40 'Te Kakahi' amb el qual competiran tant en les dues primeres regates preliminars previstes per als propers mesos de setembre i novembre a Vilanova i la Geltrú i Jeddah, com en la Youth i la PUIG Women's America's Cup.
"Quan vam dissenyar el AC40, vam tenir en compte com anàvem a enviar el vaixell al voltant del món", afirma l'enginyer mecànic de l'Emirates Team New Zealand, Martin McElwee. A partir d'una disposició de prestatgeria plana, aquesta plataforma de transport a mida permet mantenir al vaixell "dins del gàlib d'un contenidor de 40 peus (12,19 metres)" perquè quan aquest es col·loqui en un remolc de càrrega baixa no superi els 4,8 metres, "que és més o menys l'altura màxima que es pot transportar amb camió per tot el món sense massa problemes amb els permisos".
Barcelona
Segons afegeix 'Toon' McElwee, cada vaixell "ve amb la seva plataforma de transport" incorporada des que surt de la drassana: "Cada AC40 arriba en un sol paquet, tot està junt i no és necessari disposar d'altres contenidors". Mantenir el iot en un sol paquet "redueix el cost de l'enviament al voltant del món" i facilita la recerca d'espai lliure en vaixells de càrrega com l'Ice Glacier.
Més enllà de qüestions estrictament logístiques, l'enviament del AC40 'Te Kakahi' es troba en la seva "etapa final", segons admet Spencer Loxton. "El tindrem en un vaixell a començaments de la propera setmana per trobar-nos amb el AC75 a Barcelona", continua el capità del AC40 tot just acabar de supervisar l'última fase del muntatge a la plataforma que transportarà el casc per complet, així com el pal, els braços i ales dels foils (hidroalas), que han estat dissenyades, expressament perquè aquest procés resulti el més rendible i eficient possible.