L'Unicaja Màlaga guanya la seva segona Copa del Rei ACB després d'imposar-se amb seriositat i molta confiança a un batallador Lenovo Tenerife (80-83) en una històrica final al Pavelló Olímpic de Badalona. Els malaguenys, liderats per Tyson Carter (17 punts) i Tyler Kalinoski (14 punts), han superat el conjunt canari liderat pels punts de Marcelinho Huertas (21 punts) i per la determinació de Gio Shermadini (20 punts).

Per primera vegada ni el Barça ni el Reial Madrid aconsegueixen el títol coper després 13 anys consecutius repartint-se el títol. Però és que aquesta vegada a Badalona no han estat els millors. L'Unicaja, el campió, els ha deixat els dos pel camí. I el Tenerife, per l'altra banda del quadre, ha deixat a mig camí tant el Gran Canària com a la Penya. Ha estat la quarta final dels malaguenys, amb l'únic títol del 2005 fins ara, i l'estrena dels canaris.

El Tenerife planta cara a l'Unicaja

No ha estat la final somiada a l'Olímpic de Badalona, però sí la dels dos equips més regulars. L'Unicaja, amb més experiència en finals i presumiblement una mica més favorit que el Tenerife, ha estat qui més intenció ofensiva li ha donat al partit. Eligin Cook, del conjunt canari, ha començat anotant de dos, però David Kravish, dels malaguenys, ha mantingut els seus ben a prop al marcador des de l'inici.

Estava sent un partit molt agressiu i molt físic, però també es notava el desgast de tres dies seguits de competició. Més errades de les habituals en els llançaments i desconnexió d'alguns en certs moments del duel. Però quan l'un agafava l'avantatge, aleshores l'altre conjunt li donava ràpidament la volta al marcador. I per acabar el primer quart, victòria parcial per 16-17 de l'Unicaja gràcies a un triple de Kalinoski en l'últim moment.

Ha estat un duel de moments i de ratxes. El segon quart ha començat encara més animat, amb un triple del veterà Huertas (Tenerife) des de pràcticament el mig del camp, encara que Alberto Díaz (Unicaja) també ha respost amb un altre triplàs. Però ha estat el Tenerife qui ha sabut sobreposar-se en els moments més determinants del període. I Shermadini s'ha fet gran sota el cèrcol i ha donat sempre un punt extra al Tenerife. I els canaris han acabat el segon quart amb avantatge gràcies a una cistella espectacular de Huertas sobre la botzina (39-37), tot i que en certes fases del quart han arribat a estar amb +7.

L'Unicaja apareix en el moment clau per guanyar la Copa ACB

El matagegants semblava estar sota pressió per l'experiència i pels noms dels seus jugadors, però també perquè el marcador deia que havien de millorar. I a l'inici del tercer quart ha arribat el millor moment dels andalusos. L'Unicaja ha seguit amb el seu joc coral i repartint-se l'anotació, mentre que el Tenerife apostava per seguir fent mal amb Huertas i Shermadini, que estaven sent els dos màxims anotadors del partit. I el Tenerife, a l'equador del tercer quart, ha arribat a dominar amb un +9. Però Kalinoski i Carter han volgut mantenir els malaguenys amb vida i a fogonades han igualat el partit al final del tercer quart (60-60).

I en l'últim quart, el decisiu, han tornat a aparèixer els millors jugadors. Punts de Huertas i Shermadini per al Tenerife i punts de Carter i Kalinoski per a l'Unicaja. Però han estat els malaguenys els que s'han anat distanciant en el marcador per primera vegada en el partit gràcies als triples. I el Tenerife no ha sabut reaccionar. L'Unicaja va derrotar el Barça als quarts de final, va superar el Reial Madrid a les semifinals i ha acabat imposant-se al Tenerife a la final (80-83). Els malaguenys són els justos vencedors de la Copa del Rei ACB disputada a Badalona.