La UEFA no seguirà amb els processos legals en curs contra els clubs implicats en la Superlliga. Tot i això, aquesta mesura no canvia la seva posició contra la competició que encara defensen el Barça, el Reial Madrid i la Juventus, i ja ha presentat recursos.

La UEFA retira els expedients

L'organisme que presideix Aleksander Ceferin es va expressar contrari a la competició després que el jutjat del Mercantil número 17 de Madrid li requerís el passat dia 20 de setembre que acredités documentalment que havia donat compliment a les mesures cautelars que s'havien adoptat a l'abril. La conclusió era que la UEFA no podia sancionar els clubs implicats per voler crear la Superlliga.

superliga equipos alex sanmartin

Fotomuntatge de la Superlliga / Àlex Sanmartín

La UEFA va iniciar al mes de maig una investigació disciplinària per una possible violació del seu marc legal per part del Barça, del Reial Madrid i de la Juentus, els únics tres clubs dels dotze fundadors que encara no han renunciat a la competició. Tot i això, va paralitzar els expedients per decisió del seu Comitè d'Apel·lació. Aleshores va assenyalar que entenia que era necessària aquesta paralització, però va afirmar que seguiria defensant la seva posició en totes les jurisdiccions pertinents.

Malgrat l'anunci de la paralització dels expedients, el titular del jutjat madrileny, Manuel Ruiz de Lara, va demanar l'arxiu dels procediments, petició que ha reiterat en l'últim requeriment fet fa uns dies en un nou acte, en què va anunciar que traslladarà a la Fiscalia la presumpta comissió d'un delicte de desobediència a l'autoritat judicial si la UEFA no ho fa.

UEFA EuropaPress

El logotip de la UEFA en unes banderes / EuropaPress

Pendents del Tribunal de Justícia de la Unió Europea

El cas de la Superlliga, iniciat per una denúncia dels clubs que van impulsar el projecte contra la UEFA i la FIFA per abús de posició dominant que impedeix la lliure competència, també està pendent de la pronunciació del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre una qüestió prejudicial plantejada al respecte pel jutjat espanyol. Aquest va demanar que la qüestió es tramités pel procediment d'urgència i va acordar la suspensió de procediment de judici ordinari fins que el tribunal de la UE donés resposta, mesura que va aixecar fa uns dies perquè les parts puguin presentar al·legacions i contestar la demanda.

També va admetre la personació de la Lliga en el procediment, encara que va mantenir la suspensió de la mateixa per dictar sentència, fins que el tribunal de justícia de la UE resolgui la qüestió prejudicial que li va plantejar.

La UEFA contraataca

Tot i això, la UEFA ha respost presentant al·legacions formals i una moció per a la recusació del jutge, afirmant que hi poden haver "irregularitats significatives". L'organisme assegura que "sempre ha actuat d'acord no només amb els seus Estatuts i Reglaments, sinó també amb la legislació de la UE, el Conveni Europeu de Drets Humans i la legislació suïssa en relació amb aquest projecte de l'anomenada 'Superlliga'".

A més, afegeixen que "la UEFA sempre ha actuat de bona fe al llarg dels procediments pendents davant un tribunal de Madrid". Així doncs, el procés encara no ha arribat al seu capítol final.

 

Imatge principal: Seu de la UEFA / EFE