El Comitè Executiu de la UEFA ha emès aquest dilluns un comunicat per anunciar les noves sancions a Rússia per la invasió d'Ucraïna, un conjunt de mesures molt dures que eliminen la participació de les seleccions russes i dels clubs a nivell europeu, a més de descartar categòricament la candidatura de Rússia per organitzar l'Eurocopa.

"Després de la decisió del 28 de febrer de 2022 de suspendre totes les seleccions i clubs russos de participar en els partits de competició UEFA fins a nou avís, el Comitè Executiu de la UEFA ha pres avui una sèrie de decisions relacionades amb les implicacions d'aquesta decisió per a les seves pròximes competicions, a fi de garantir la seva posada en marxa sense problemes en un entorn segur per a tots els implicats" afirma la UEFA en el seu comunicat.

douglas sants sergio canals zenits sant petersburg real betis europa league europa press
Els clubs russos, com el Zenit, queden eliminats de les competicions europees / Europa Press

Severes sancions a Rússia

Per començar, la UEFA anuncia que Rússia no participarà en la Nations League 22/23, competició de la qual quedarà automàticament en quarta posició de grup, la qual cosa suposarà el seu descens a la Lliga B. A més, Rússia queda eliminada de la fase final de l'Eurocopa femenina de 2022 i fora de la classificació per al Mundial femení del 2023. La sanció també s'estén a la selecció sub-21, que no participarà en el Campionat Europeu, i a la secció de futbol sala, que queda fora de l'Eurocopa femenina, així com els clubs russos, que no podran disputar la Champions League de futbol sala.

La UEFA també confirma que tots els clubs russos queden exclosos per a la temporada 2022/23 de la Champions League, l'Europa League, la Conference League, la Women's Champions League i la Youth League. A més, "a Rússia se li assignarà un nombre de punts de coeficient equivalent al número més baix que hagi obtingut en qualsevol de les últimes cinc temporades, és a dir, 4.333 punts per al coeficient de clubs de la federació masculina i 1.750 per al coeficient de clubs de la federació femenina a efectes del càlcul de punts per a la temporada 2022/23".

Final Champions Sant Petersburg EFE
Sant Petersburg era inicialment la seu de la final de la Champions 2022 / EFE

Rússia no serà amfitriona de les Eurocopes 2028 i 2032

D'altra banda, "el Comitè Executiu de la UEFA declara com no elegible la candidatura presentada per la Federació Russa de Futbol (FUR) per acollir la UEFA EURO 2028 o la UEFA EURO 2032, d'acord amb l'article 16.02 del Reglament de Licitació per a les Finals i les Fases Finals de la UEFA, que estableix que "cada licitador s'assegurarà de no actuar de manera que pugui desacreditar a la UEFA, a la final de la UEFA o a la fase final de la UEFA, a qualsevol altre licitador (o a qualsevol empleat, oficial o representant de qualsevol dels anteriors), al procediment de licitació o al futbol europeu".

No s'ha d'oblidar que aquest 2022 estava previst que la final de la Champions League es disputés a Sant Petersburg, una decisió que va ser suspesa, per la qual cosa la final s'acabarà disputant a l'Estadi Saint-Denis de París.

 

Imatge principal: Aleksander Ceferin, president de la UEFA / EFE