La Unió d'Esport de Catalunya (UEC), composta per l'UFEC i l'UCEC, ha convocat una roda de premsa per anunciar una sèrie de propostes cap als partits polítics, davant de les imminents eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig. Unes proposicions que, des d'ambdues entitats, entenen que han de servir per donar-li un impuls a l'esport català i que requereix el compromís de tots els representants que vagin a presentar-se a les eleccions catalanes. L'acte ha comptat amb la presència de Gerard Esteva, president de la Unió d'Esport de Catalunya, i Jaume Domingo i Planas, vicepresident.

La UEC demana un "canvi en les polítiques esportives"

A la roda de premsa s'ha presentat un compendi, grosso modo, de les diferents propostes que creuen convenients realitzar des de les institucions perquè l'esport català pugui créixer, també de cara a internacionalitzar-se, entre moltes altres intencions. Jaume Domingo ha recordat que "l'actual govern ha declarat l'esport com a bé essencial, la qual cosa vol dir ha d'estar al servei de tot el món, i que ha de ser un element principal de la vida de les persones, i això és el que pretenen aquestes propostes".

Jaume Domingo en l'acte de l'UEC / Foto: Miquel Muñoz
Jaume Domingo en l'acte de la UEC / Foto: Miquel Muñoz

El vicepresident de la UEC ha recalcat que les propostes "van dirigides a garantir que els partits polítics facin de l'esport un dret per a totes les persones de Catalunya". A més, ha volgut reivindicar un canvi en les polítiques cap a l'esport: "No es pot garantir l'esport a tothom si no hi ha un canvi en les polítiques esportives, això és el que pretenem. No pot ser que l'esport tingui un finançament de segona". Un altre dels aspectes clau per a Jaume Domingo és que "cal facilitar les subvencions i concretar-les a mitjà i llarg termini, no pot ser que hàgim d'estar pendents any a any".

Per la seva part, el president de la UEC, Gerard Esteva, ha recordat les xifres que es destinen a la inversió en l'esport català: "Estem al 0,17%, tenim molt recorregut per davant". També ha volgut demanar més protecció per part del govern a l'hora de relacionar-se amb l'Estat: "Necessitem suport polític per a la internacionalització de l'esport català i perquè ens defensin a escala de les relacions amb l'Estat, que afecten les relacions amb les Federacions Espanyoles, necessitem que el govern ens protegeixi i ens ajudi". Finalment, Esteva ha volgut brindar la col·laboració de la UEC perquè tot pugui dur-se a terme: "La nostra voluntat és la de màxima col·laboració amb tots els partits, fa falta que aquestes mesures comencin a desenvolupar-se".

Gerard Esteva en l'acte de l'UEC / Foto: Miquel Muñoz
Gerard Esteva en l'acte de l'UEC / Foto: Miquel Muñoz

Algunes de les propostes emeses per la UEC

Entre la llista de propostes citades, destaquen l'articulació de programes plurianuals com a mecanisme de finançament i estabilitat amb les entitats col·laboradors de l'administració esportiva; que el govern estableixi un fons amb la col·laboració dels ajuntaments d'ajuts individuals per facilitar l'accés a la pràctica física per a persones en situació vulnerable; dotar un pla d'inversions per a equipaments esportius per millorar la sostenibilitat d'aquests. També implementar el contracte formatiu en l'esport o establir una deducció sobre la renda de persones físiques per a les rendes baixes per a l'obtenció de llicències federatives.