6 d'octubre. Aquest serà el dia en què el FC Barcelona, mitjançant el seu CEO, Ferran Reverter, presentarà l'esperadíssima due diligence que dictaminarà com va ser la gestió de Josep Maria Bartomeu i la seva junta, una època fosca i plena de misteris que ha portat el Barça de ser el millor equip del món a haver de suar sang per poder inscriure als seus fitxatges, i amb Messi havent de fer les maletes.

Les preguntes que es resoldran seran moltes, com tota la trama del Barçagate, denominada per alguns com Bartogate, però una de les incògnites que més interessen als socis i sòcies de l'entitat blaugrana és saber l'entramat d'alguns fitxatges i, sobretot, si aquests moviments van seguir o no els cànons habituals.

Paulinho Celta Barça Efe

Paulinho va jugar una temporada en el Barça / EFE

De Paulinho a Coutinho

Existeix la teoria més o menys acceptada per tots que el punt d'inflexió es va produir l'estiu del 2017, quan Neymar se'n va anar al PSG a canvi de 222 milions d'euros. El Barça va embogir i a més de Dembélé, una aposta de futur pagada a preu d'or, es va gastar 40 milions en Paulinho en una operació estranya, tant perquè el jugador procedia de la lliga xinesa com perquè només un any després el futbolista va tornar al seu club d'origen, el Guangzhou Evergrande, per la mateixa quantitat de diners.

I quatre mesos després va ser el torn de Coutinho, per qui el Barça va pagar un fixe de 120 milions d'euros més un seguit de variables que no van ser explicats, fins al punt de què en el dia d'avui es continua dubtant sobre una partida de 20 milions d'euros extra si el jugador arriba als 100 partits amb el Barça. I després va arribar l'estranyíssim fitxatge de Malcom, per 41 milions d'euros, una operació de la qual s'ha parlat llargament per unes presumptes comissions que s'espera que vegin la llum amb la due dilligence.

malcom carles perez barça efe

Malcom, un fitxatge desastrós / EFE

L'estrany intercanvi Pjanic-Arthur

I clar, una altra de les operacions que l'afició mereix conèixer a fons és la que el Barça va pactar amb la Juventus, amb Arthur i Pjanic com a protagonistes, un moviment pel qual teòricament el Barça va ingressar 72 milions d'euros i va pagar 60 milions. De fet, ja abans s'havia fet una cosa semblant amb el València, Neto i Cillessen.

I també serà interessant saber com es va tancar el fitxatge de Griezmann, una altra operació econòmicament desastrosa. El jugador va passar de valer 100 a 120 milions i posteriorment l'Atlètic de Madrid va denunciar en LaLiga que el Barça havia negociat amb el jugador quan aquest tenia contracte en vigor. Tot va acabar, teòricament, amb una multa de 300 euros.

I aquests són només 5 fitxatges que al seu dia van donar de què parlar. Els més cridaners. Potser la due dilligence conclou que totes elles van ser operacions dutes a terme de forma immaculada. La resposta, el 6 d'octubre.

Miralem Pjanic 8 samarreta Barca Barcelona @FCB

Pjanic va arribar al Barça en un estrany intercanvi per Arthur / FCB

765 milions de pressupost

A més d'anunciar la data en la qual es presentaran les conclusions de la due dilligence, el FC Barcelona també ha informat aquest dijous que l'Assamblea de Compromissaris se celebrarà el cap de setmana del 16-17 d'octubre (el dia dependrà de la data definitiva del Barça-València).

El Barça també ha comunicat que el pressupost d'aquesta temporada serà de 765 milions, mentre que les pèrdues de la temporada passada, anunciades ja fa uns dies per Joan Laporta, ascendeixen a 481 milions.

 

Imatge principal: Josep Maria Bartomeu, expresident del FC Barcelona / EFE