Primer dia del Tour de França de la nova normalitat i torna la tònica de sempre. El públic ha tornat a omplir els carrers i dues caigudes massives han enfosquit la victòria de Julian Alaphilippe a Landerneau.

Les caigudes tapen la victòria d'Alaphilippe

Etapa clàssica per començar al Tour, amb ciclistes que han provat l'escapada però que no han tingut èxit. Ide Schelling, ciclista del Bora, ha estat l'únic capaç d'escapar-se en solitari, i s'ha deixat veure. Una circumstància habitual però que ha estat eclipsada, primer, per una massiva caiguda a falta de poc menys de 50 quilòmetres per al final.

Un espectador que s'ha volgut fer veure, amb una pancarta de cartró a la mà, i s'ha interposat en el camí dels ciclistes del gran grup. Tony Martin del Jumbo-Visma, segon del pilot, ha topat amb cartell i ha anat a terra. Després, reacció en cadena i fins a 170 ciclistes s'han vist implicats en la caiguda. Només s'han escapat una vintena de corredors, que han vist com es quedaven sols.

La caiguda massiva ha estat en una carretera estreta i inevitable per a molts. Ciclistes amb bicicletes trencades, cops, i alguns que han hagut de rebre tractament mèdic. La cursa s'ha aturat de cop en un dia que semblava que seria plàcid però que comença amb molta tensió.

Però això no ha estat tot i, dins dels últims deu quilòmetres, nova caiguda. Més velocitat i més perillosa. El gran grup s'ha tornat a trencar i alguns ciclistes hauran d'abandonar. D'entre els més afectats hi ha Chris Froome, Richie Porte, Jesús Herrada o Greg van Avermaet. I el català Marc Soler, implicat en la caiguda, ja no prendrà la sortida aquest diumenge perquè s'ha lesionat en una mà.

Al final, després dels poc menys de 200 quilòmetres accidentats entre Brest i Landerneau, el més fort ha estat Julian Alaphilippe. El ciclista de l'equip francès de l'equip Deceuninck ha estat el més ràpid en un final d'etapa que ha acabat a l'alt de la Fosse aux Loups, de tercera categoria i de 3,1 quilòmetres amb un pendent d'un 5,6%. S'ha desenganxat dels favorits que quedaven al davant amb un atac impressionant a l'inici del petit port i ha arribat sol a meta. El campió del món és el primer líder del Tour de França.

Etapa 1: Brest - Landerneau

  Nom Equip Temps
1 Julian Alaphilippe  Deceuninck 4h39'05"
2 Michael Matthews  BikeExchange +8"
3 Primoz Roglic  Jumbo m.t.
4 Jack Haig  Bahrain m.t.
5 Wilco Kelderman  Bora m.t.

 

General Tour de França

  Nom Equip Temps
1 Julian Alaphilippe  Deceuninck 4h39'05"
2 Michael Matthews  BikeExchange +12"
3 Primoz Roglic  Jumbo +14"
4 Jack Haig  Bahrain +18"
5 Wilco Kelderman  Bora m.t.

 

Imatge principal: Julian Alaphilippe celebrant la victòria en la primera etapa del Tour de França / EFE