L'espera s'ha acabat. El Tàctica International Football Fest ja ha arrancat. I ho ha fet amb la presència de John Benjamin Toshack, protagonista absolut de Tosh. The Official Story of John Toshack, un documental que narra l'etapa etapa reeixida en la qual el gal·lès va exercir d'entrenador - jugador del Swansea City, guiant-lo, des de la Fourth Division, a la Primera Divisió Anglesa en només quatre temporades. Una història d'un ascens meteòric, acompanyat de moments emocionants, que ha servit per inaugurar un festival que tindrà llargmetratges centrats en figures històriques del món del futbol com Wenger, Lewandowski, o Maradona.

Lewandowski - The Unknown, el gran atractiu del festival

Ara bé, dintre de la vintena de documentals que donaran vida al Tàctica Film Festival, que finalitzarà el pròxim diumenge set de maig, el que s'endurà gran part dels focus serà Lewandowski - The Unknown, el documental sobre la vida de Robert Lewandowski que s'emetrà per primer cop a Catalunya a la sala 5 de l'Aribau Multicines el dissabte sis de maig a partir de les 18:00 hores

La entrada al Táctica International Football Film Festival / Foto: Carlos Baglietto
L'entrada al Tàctica International Football Film Festival / Foto: Carlos Baglietto

El documental sobre l'actual estrella del Barça narra la història del davanter polonès com mai s'havia vist. "Una visió personal del camí, ni ràpid ni fàcil, del davanter polonès fins a la seva consagració com un dels futbolistes top mundials", explica la sinopsi del llargmetratge. Les expectatives sobre aquest documental són molt altes i servirà per poder veure el producte abans de la seva estrena oficial a Catalunya a Prime Video. Tot un luxe per un festival que ja en el seu debut, amb Toshack, ha deixat el llistó molt alt.

Un dissabte molt argentí...

A banda d'això, el dissabte que rodejarà el documental sobre Lewandowski tindrà un toc molt argentí. I és que en la jornada sabatina es podran veure fins a tres llargmetratges centrats en l'actual país campió del món. Dos d'ells, en forma de documentals: Érase una vez en Qatar, la història de l'Argentina campiona del Mundial Sub-20 de l'any 1995, i El Otro Fútbol, una mirada a la (intensa) forma de viure el futbol a tota l'Argentina. El tercer, en canvi, serà un format innovador que permetrà als espectadors gaudir del partit sencer de semifinals del Mundial 86' entre la selecció Argentina i l'anglesa des de la gran pantalla. L'exhibició de Maradona com poques vegades s'ha vist.

Érase una vez en Qatar / Foto: Tàctica International Football Film Festival
Érase una vez en Qatar / Foto: Tàctica International Football Film Festival

... amb el futbol femení i Wenger molt presents

A més de tot això, cal destacar que el festival aposta per oferir també molt protagonisme al futbol femení. Nadia, la història de Nadia Nadim, i LFG. Equal Play, són dues històries que es complementen a la perfecció per entendre la realitat del futbol femení durant els darrers anys.

Rapinoe portada LFG. Equal Pay / Foto: Tàctica International Football Film Festival
La portada del LFG. Equal Pay / Foto: Tàctica International Football Film Festival

Finalment, cal mencionar també Arsène Wenger: Invincible, la història de l'històric entrenador de l'Arsenal; KickBack. Inside the FIFA scandal, un dels documentals més relacionats amb l'actualitat futbolística, i The United Way, sobre la relació entre Eric Cantona i el Manchester United.