El futbol va molt més enllà del que succeeix als terrenys de joc. El futbol és passió, sentiment, cultura, societat, rebel·lia, tradició, innovació... El futbol és un reflex de la vida. Per això és considerat com l'esport rei. Perquè darrere de 22 homes 'empaitant una pilota' poden haver-hi històries fascinants, que ajuden a entendre millor la societat. I aquestes històries són transversals, ja que no entenen de nivell futbolístic, gènere o continent. 

Aquesta relació entre societat i futbol és, precisament, el que intentarà plasmar la primera edició del Tàctica International Football Film Festival, que se celebrarà del quatre al set de maig als cinemes Aribau de Barcelona, i que aquest 30 de març ha presentat el gruix dels continguts audiovisuals que conformaran el cartell final del festival. Un cartell global que intentarà tocar totes les cares del món del futbol, tractant temes molt diferents entre si, però sempre seguint la mateixa mirada alternativa que fa de fil conductor. Perquè al Tàctica Film Festival podrem gaudir des de l'etapa gloriosa que va firmar Arsène Wenger al capdavant de l'Arsanal (Arsène Wenger: Invincible); fins a la lluita de Nadia Nadim, futbolista del PSG que ha arribat a triomfar al futbol femení després de superar una infinitat d'obstacles (Nadia); passant per altres històries emocionants. 

Arsene Wenger: Invincible / Foto: Tàctica International Football Film Festival
Arsene Wenger: Invincible / Foto: Tàctica International Football Film Festival

Vuit llargmetratges per obrir el cartell...

Concretament, en són vuit els documentals que Oriol Altell, el responsable d'In-Edit (organitzadors del nou certamen), i Oriol Rodríguez, director artístic del festival, han presentat sota el lema d'intentar crear un producte que representi  "el futbol com a mirada de la vida". Així doncs, a banda dels documentals esmentats anteriorment que tracten sobre la vida de Nadia Nadim i Arsené Wenger, també hi ha altres sis històries fascinants que enamoraran l'espectador. 

Dues d'elles, lligades a l'actualitat esportiva. Però sempre donant-li una mirada diferent. Ja ho sabem, és l'essència del festival. Perquè mentre que God Save The Wings es presenta com una avantsala perfecta per aportar una nova mirada al fenomen de la Kings League, Érase una vez en Qatar - produït per Juan Pablo Sorín, exfutbolista del Barça - serveix per entendre, a través del Mundial sub-20 de l'any 1995 que va guanyar l'Argentina en territori qatarià contra el Brasil, l'evolució de la relació de l'organitzador del darrer Mundial amb el futbol. 

.... amb l'espera de les últimes confirmacions 

En relació amb aquest darrer punt, no podia faltar un contingut vinculat al darrer Mundial de Qatar. I com no podia ser de cap altra manera, el documental no parla de la gesta futbolística que va aconseguir Leo Messi amb l'albiceleste, sinó que explica el procés d'elecció de les seus dels darrers mundials (Rússia i Qatar), carregades de corrupció irregularitats (Kickback. Inside the FIFA scandal). Així doncs, a aquests cinc vibrants llargmetratges cal afegir-ne tres més que no es queden curtes: Thos.The offcial Story of John Toschak, que parla de l'etapa de l'emblemàtic jugador i entrenador gal·lès al capdavant del Swansea; LFG Equal Pay, un documental que relata la lluita de les futbolistes estatunidenques per assolir l'equiparació salarial amb la seleccio masculina; i Rangers 72, la narració de la Recopa conquerida pels The Gers a Barcelona. En definitiva, vuit continguts que tenen de tot i que en les darreres setmanes esperen tenir més companys d'equip, que podrien arribar tant en forma de continguts audiovisuals com de xarrades o activitats, tal com ha assegurat el director creatiu del festival.