El gran nom d'aquesta edició de la Vuelta a Espanya és sense cap mena de dubte l'estatunidenc Sepp Kuss. El ciclista de l'equip Jumbo Visma ha estat el vencedor de la ronda espanyola contra tot pronòstic, ja que hi havien molts altres favorits. Però el ciclista estatunidenc, que resideix a Catalunya, ha estat el més fort i ha acabat la cursa amb el mallot vermell de líder. I l'últim vencedor a Madrid ha acabat sent l'australià Kaden Groves.

Una Vuelta a Espanya trenca-cames

Tothom sabia que seria una Vuelta plena d'espectacle perquè el recorregut així ho deixava entreveure. Moltes etapes d'alta muntanya, moltes etapes trenca-cames i moltes ocasions per veure xou de veritat. Però també era cert que apareixia un gran cartell de ciclistes disposats a endur-se l'última de les grans voltes.

Remco Evenepoel, el vencedor de l'any passat, era el ciclista a batre. I després apareixien Jonas Vingegaard, el vigent guanyador del Tour de França; Primoz Roglic, el vencedor del Giro d'Itàlia d'enguany; i altres grans escaladors com Juan Ayuso, Mikel Landa, Enric Mas, Aleksandr Vlasov, Joao Almeida, Romain Bardet, Hugh Carthy o Geraint Thomas. Però també ha estat la Vuelta de les sorpreses, com per exemple amb el català Marc Soler lluitant pel mallot vermell.

Remco Evenepoel Vuelta a España
Remco Evenepoel corrent una etapa de la Vuelta a España / Foto: EFE

Sepp Kuss, de Javalambre a Madrid

Tot i una sorprenent victòria de l'equip DSM en la primera contrarellotge per equips de Barcelona, i dos italians com Lorenzo Milesi i Andrea Piccolo enfundant-se el mallot de líder en les dues primeres etapes amb final a la capital catalana, amb l'arribada a Andorra el nou líder va ser Evenepoel. Tres etapes amb la millor versió del ciclista belga de l'equip Quick-Step abans del sorprenent canvi de rumb. A la 6a etapa, escapada multitudinària, victòria de Kuss a l'Observatori Astrofísic de Javalambre i liderat per al jove Lenny Martínez.

I quan el ciclista francès va perdre les forces, aleshores el líder va ser Sepp Kuss, mantenint el mallot vermell des de la 8a etapa fins al final. Un inesperat defalliment d'Evenepoel a l'Aubisque el van deixar sense poder revalidar la Vuelta, però sí s'ha endut més victòries d'etapa (3, empatat amb Kaden Groves) i el mallot de la muntanya. Dues victòries més per a Jonas Vingegaard, el segon de la general a 17" del seu company d'equip, i dos més per a Pirmoz Roglic, que ha completat el podi a Madrid. I cal destacar la gran feina de l'equip Jumbo-Visma, aconseguint el triplet a la general, i deixant els batalladors Ayuso, Landa i Mas sense podi final.

Nova exhibició de l'equip Jumbo-Visma

A més, unes de les dades més destacades és que Sepp Kuss ha guanyat, però també ha quedat en el Top-15 de la Vuelta, confirmant que en la mateixa temporada ha acabat entre els quinze millors al Giro, el Tour i la Vuelta, només a l'abast de quatre ciclistes més al llarg de tota la història (Alejandro Valverde (2016), Eduardo Chozas (1991), Gastone Nencini (1957) i Raphael Geminiani (1955)). I és que l'equip Jumbo-Visma ha confirmat el seu domini absolut al món del ciclisme actual després de guanyar el Giro d'Itàlia (Primoz Roglic), el Tour de França (Joans Vingegaard) i la Vuelta a Espanya (Sepp Kuss) en la mateixa temporada.

I, per acabar, la victòria definitiva a Madrid en l'última jornada de la 78a edició de la Vuelta, no tant valorada però sí molt treballada, ha acabat sent del velocista Kaden Groves, que s'ha adjudicat el mallot de la regularitat. El ciclista de l'equip Alpecin s'ha acabat imposant a l'esprint a la capital espanyola en un dia de celebracions i amb una jornada final inesperadament molt lluitada per una escapada d'altíssim nivell.

General de la Vuelta a Espanya

  Nom Equip Temps
1 Sepp Kuss  Jumbo 78h48'21"
2 Jonas Vingegaard  Jumbo +17"
3 Primoz Roglic  Jumbo +1'08"
4 Juan Ayuso  UAE +3'44"
5 Mikel Landa  Bahrain +4'03"
6 Enric Mas  Movistar +4'14"
7 Aleksandr Vlasov  Bora +8'19"
8 Cian Uijtdebroeks  Bora +8'26"
9 Joao Almeida  UAE +10'08"
10 Santiago Buitrago  Bahrain +12'04"