L'advocat de Sandro Rosell, Pau Molins, ha valorat "molt positivament" la primera sentència de l'Audiència Nacional, que ha absolt l'expresident del FCBarcelona dels delictes de blanqueig de capitals de què se l'acusava i pels quals ha estat 22 mesos en presó preventiva. Molins ha assegurat que prendran mesures i valoraran demanar responsabilitats i compensacions econòmiques "si s'escau" per els gairebé dos anys privat de llibertat. Amb tot, l'advocat diu que "ho valoraran quan la sentència sigui més ferma", és a dir, una vegada transcorri el plaç legal en què la fiscalia pot recórrer l'absolució. 

Rosell va ingressar en presó preventiva per presumptes delictes de blanqueig de comissions pels drets d'audiovisuals de 24 partits de la selecció brasilera de futbol i un contracte d'esponsorització amb Nike. "Hi havia maneres alternatives per garantir la presència de Sandro Rosell en aquest judici", assevera Molins, "i això és el que estem en disposició de reclamar". A més, l'advocat de Rosell s'ha mostrat taxatiu amb la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, i ha dit que "algú haurà de demanar disculpes". 

Amb tot, Molins no ha concretat quin tipus de compensacions demanaran, ja que "primer cal que la sentència sigui més ferma". Per llei, la compensació econòmica reglada és de poc més de 70 euros per dia en presó "que no s'haurien d'haver passat tancats", una compensació que la defensa titlla "d'irrisòria". "Primer hem d’esperar que la sentència guanyi fermesa, aquesta es una primera sentència que posa les coses al seu lloc però no és ferma. A partir d’aquí farem una valoració i reclamarem compensacions econòmiques, però cal esperar", explica Molins.

A més, també ha dit que "haurem de veure a qui se li poden demanar aquestes indemnitzacions". I és que tot i que la jutgessa Lamela està a l'ull de l'huracà des que s'ha absolt Rosell, Molins ha explicat que "la causa no només depenia de la instructora, sinó també de la fiscalia", i per tant, "no podem parlar d'una sola persona per demanar compensacions".

"Mesures desproporcionades i irregularitats"

La sentència de l'Audiència Nacional d'aquest matí assumeix tot el relat fàctic presentat per la defensa, diu que no hi ha hagut diner negre i que per tant no hi pot haver delicte de blanqueig de capitals "ni cap de les acusacions pel que s’imputava Rosell i companyia", explica Molins. La crítica de la defensa recau en "l'abús de gairebé dos anys de presó preventiva", quelcom que titllen de "desproporcionat". 

En aquest sentit, Molins considera que "ha arribat el moment de repensar la figura de la presó preventiva, i la desproporcionalitat i abús que se’n fa". Aquest és, doncs, "un cas paradigmàtic del que no pot ser un procediment penal, ple d’irregularitats, començant per la pròpia detenció de Sandro Rosell que es va assabentar que el detenien per la trucada d’un amic". A més, Molins explica que "va ingressar a presó de manera absolutament desproporcionada i no cal ni parlar del greuge comparatiu que ha suposat aquest temps per Rosell". 

Amb tot, des de la defensa asseguren que estan "orgullosos" perquè finalment "tot i les mancances del sistema judicial s’ha fet justícia i és un moment per celebrar-ho, i jo personalment torno a confiar en la justícia d’aquest país".

El "greuge" de ser president del Barça

Rosell va dir fa un temps que "tot això no m'hauria passat si no fos president del Barça". Preguntat per aquesta frase, l'advocat Pau Molins ha dit que "és evident que hi ha hagut una desproporció, però no vull entrar en altres consideracions". Amb tot, "la veritat és que de raons jurídiques no n’hi havia per fomentar aquestes mesures cautelars" i, en tot cas, "podria ser una explicació".

D'altra banda, el fet de ser un cas mediàtic "tampoc no ajuda gens", ha dit Molins, ja que "els casos mediàtics són una bomba de rellotgeria i és una complicació per la persona". Alhora, Molins assegura que ara "se li està tornant l’honorabilitat professional que se li va robar fa dos anys".