La Federació Espanyola de Futbol (RFEF) haurà de pagar una indemnització de gairebé 1,25 milions d'euros a Mediapro per cometre abús de la posició dominant en el concurs que va convocar a mitjans de 2019 per contractar el Servei de Videoarbitratge (VAR), en incloure clàusules en les bases orientades a afavorir l'"adjudicació a favor d'una tercera empresa" en contra de les normes de defensa de la competència, segons va informar 'L'Independent'.

El diari assenyala que el Jutjat del Mercantil 3 de Madrid estima la demanda interposada pel grup que presideix Jaume Roures i li reconeix el dret a ser rescabalada econòmicament pels danys i perjudicis que li ha ocasionat la manera d'actuar de la Federació. La decisió és recurrible davant de l'Audiència de Madrid.

Recorda que el febrer de 2018, la Federació i LaLiga van firmar un conveni per implantar de forma experimental el videoarbitratge en el campionat nacional de Lliga.

Posteriorment, la patronal va designar com a proveïdor tecnològic del VAR Mediapro fins al 30 de juny de 2022. 'El Independiente' indica que el contractista s'encarregaria inicialment de prestar els serveis tant als estadis dels clubs de Primera Divisió com a les instal·lacions de la RFEF, on es va habilitar un centre de vídeo-operacions (VOR).

Tanmateix, afegeix que aquest acord només es va mantenir una temporada i que el 15 de maig de 2019 la Federació va publicar al seu web la convocatòria d'un concurs per a la prestació del servei d'assistència a l'arbitratge a través de vídeo i la posada a disposició dels equipaments necessaris per al servei. El contracte assolia totes les competicions oficials des de la temporada 2019/20 a la 2022/23, diverses fases de la Copa del Rei, partits de Segona Divisió i de la fase d'ascens, entre d'altres.

Així mateix, el diari explica que la RFEF defensava que el contracte que havia firmat Mediapro amb la patronal en fase experimental només li unia per un any i que, transcorregut aquell termini, era lliure per convocar un procés de licitació i seleccionar l'empresa que considerés més convenient. Va ser el que va fer la setmana en què la temporada 2018/2019 arribava a la seva fi. El juliol de 2019, la Federació va elegir l'empresa Hawk-Eye (Ojo de halcón) com a prestatària del servei fins a la temporada 2022-2023 en detriment de Mediapro, que havia licitat pel contracte amb una oferta econòmica més avantatjosa. "Aquesta era la seva carta per portar-se l'encàrrec, però la RFEF va premiar l'experiència de la companyia anglesa (proveïdora de la UEFA i la FIFA)", agrega la informació de 'El Independiente'.

Roures va posar un nou plet contra la RFEF argumentant que la Federació havia rescindit unilateralment un contracte que expirava al terme de la temporada 2021/2022, termini que només es podia donar per acabat de forma anticipada en cas de mutu acord de les parts. El jutge del Mercantil sí considera que aquesta actuació va suposar un "perjudici objectiu" a Mediapro. D'allà la condemna de 1.249.897 d'euros a l'operadora, afirma la informació de l'esmentat diari.

Multa de protecció de dades

Fa uns dies es va conèixer que l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va imposar una multa per un total de 200.000 euros a la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) per cedir a determinats mitjans de comunicació part dels àudios d'una reunió celebrada durant el confinament de la covid-19 l'abril de 2020.

En una resolució, a què va tenir accés Servimedia, l'AEPD assegura que la RFEF va gravar "sense consentiment" exprés dels participants una reunió que es va fer el 7 d'abril de 2020 amb diferents representants esportius per fer un "seguiment de la covid-19" i per tractar l'impacte de pandèmia en el futbol. Entre els assistents a aquesta trobada hi havia el president de l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), David Aganzo, i el director adjunt a la presidència de LaLiga, Carlos del Campo.