ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La guerra oberta entre Rússia i Ucraïna també ha esquitxat el món del futbol. La UEFA va canviar la seu de la final de la Champions -no es jugarà a Sant Petersburg, sinó a París- i s'han expulsat els equips russos de les competicions europees. Darrerament, s'han imposat sancions al Chelsea FC, per ser propietat de l'oligarca rus Roman Abramovich, qui té vincles amb Vladímir Putin.

El Chelsea, embargat

El govern britànic ha decidit congelar els actius del president del Chelsea, a banda de negar-li l'accés a Anglaterra i no permetre que realitzi transferències amb individus o empreses del Regne Unit. L'oligarca volia vendre el club, però amb aquestes sancions ja no és ell qui decideix en aquest procés, sinó que les gestions han passat a mans del govern.

chelsea abramovich sanciones rusia ucrania europapress

Una aficionada fent-se una foto davant les instal·lacions del Chelsea, totalment tancades / Europa Press

La venda d'entrades tampoc estarà permesa, per la qual cosa només podran accedir a l'estadi els aficionats que estiguin abonats. No obstant això, els abonaments del club només inclouen els partits de Premier League, per tant, a la Champions i a la FA Cup -en cas que es classifiquin per la següent ronda- els 'blues' hauran de jugar a porta tancada. Ara és el govern britànic qui gestiona l'entitat londinenca. 

Abramovich, investigat per la justícia portuguesa

Els maldecaps per Roman Abramovich no s'aturen aquí. La Policia Judicial de Portugal ha detingut el rabí de la comunitat israelita de Porto, Daniel Litvak, per presumptes irregularitats en la concessió de certificats per obtenir la nacionalitat portuguesa. Un dels qui va rebre el passaport lusità va ser Abramovich, la qual cosa ja va aixecar sospites i crítiques al país ibèric. Fins i tot l'opositor rus Alexei Naválni va dir-hi la seva, acusant Portugal d'acceptar suborns de l'oligarca.

EuropaPress abramovich oligarca rusia

Roman Abramovich involucrat, de retruc, en el conflicte entre Rússia i Ucraïna / Europa Press

El president del Chelsea va poder nacionalitzar-se portuguès per la llei de nacionalitat lusitana, que reconeix als descendents dels jueus sefardites que van viure a la península Ibèrica, abans de ser expulsats a finals del segle XV. És una llei que es va aprovar l'any 2015 i des de llavors més de 30.000 persones s'hi han acollit per aconseguir el passaport portuguès. 

La fiscalia portuguesa i l'Institut dels Registres i Notariat de Portugal van obrir investigacions per esbrinar si la nacionalitat d'Abramovich s'havia atorgat de manera il·lícita. Amb la detenció del rabí de Porto, les probabilitats que el cas esquitxi l'oligarca rus són molt elevades. El multimilionari rus té actualment quatre nacionalitats: russa, portuguesa, lituana i israelita. 

 

Imatge principal: Roman Abramovich, esquitxat pel conflicte entre Rússia i Ucraïna / EFE