L'Espanyol segueix transitant sense remei cap a la Segona Divisió. Aquest dijous, els de Rufete han perdut a Anoeta contra la Reial Societat (2-1) i han fet desaparèixer qualsevol esperança de romandre a la màxima categoria del futbol estatal. Si és que encara n'hi havia alguna, és clar. Tot i que els pericos han competit amb cert orgull, un gol d'Alexander Isak a set minuts del final ha sentenciat el duel. La salvació ara és a deu punts i només en queden quinze en joc. O dit d'una altra manera: el descens és pràcticament una realitat.

La Reial, contra la seva ratxa

La part positiva de tenir un peu i mig a Segona és que jugues sense pressió. Els jugadors de l’Espanyol sabien que la salvació és un objectiu pràcticament inassolible, i potser ha estat precisament per aquest motiu que, davant de la Reial, han jugat més alliberats que mai.

Rufete, en el seu segon partit com a tècnic perico, ha apostat per diverses cares poc habituals. Víctor Gómez al lateral dret, Òscar Melendo a la mitjapunta i Nico Melamed, de només 19 anys, a la banda esquerra. Toca pensar en el futur per construir un projecte estimulant a la categoria de plata, deu haver pensat l’exsecretari tècnic.

Les coses, però, no han començat bé en clau espanyolista. Quan només s’havien disputat cinc minuts de joc, William José ha rematat una centrada de Nacho Monreal i ha signat l’1-0. Per fortuna perica, però, el VAR ha certificat que el punta brasiler estava en fora de joc i ha anul·lat el gol.

portu david lopez espanyol reial societa efe

I de l’1-0 al 0-1, la llei del futbol. Cinc minuts després de la diana anul·lada, Adri Embarba ha situat la pilota al vèrtex de l’àrea petita basca i David López, el capità, ha batut Moyá amb un gran cop de cap.

A partir d’aquest moment, el duel ha servit per constatar que les dinàmiques i els estats d’ànims són claus per entendre el futbol. La Reial, un equip que només ha sumat un punt en els cinc partits postconfinament, ha controlat la possessió però ha estat incapaç d’intimidar Diego López. I el seu millor home al primer temps, Adnan Januzaj, per si fos poc, s’ha lesionat.

Abans, en el minut 30, Diego Llorente ha enviat la pilota al travesser en un servei de córner servit pel mateix Januzaj. Quan les coses no surten, no surten.

Derrota letal

A la segona part, però, la Reial ha tirat d'orgull... i de qualitat. Els bascos compten amb futbolistes d'autèntica categoria, i un d'ells és Mikel Merino. Quan només s'havien disputat deu minuts de la represa, el migcampista local ha filtrat una excel·lent passada entre línies per a Mikel Oyarzabal, qui ha assistit William José amb una passada tensa al segon pal. El brasiler ha signat el seu desè gol i l'extrem basc, la seva novena assistència. No és poca cosa.

de tomas espanyol reial societat efe

A partir d'aquí, i tot i que Rufete ha mogut fitxa -Darder per Melamed i Wu Lei per Melendo- el cert és que el domini ha estat de la Reial. Els bascos han controlat la possessió i han tocat amb certa insistència en camp contrari, però les ocasions, com en els últims partits, han brillat per la seva absència. Almenys fins el minut 83.

Quan la Reial ja semblava que es rendia, Isak ha caçat un mal control d'Oyarzabal dins de l'àrea i ha afusellat Diego López amb l'esquerra. Un gol que ha estat importantíssim pels locals però letal per l'Espanyol.

Els de Rufete són virtualment equip de Segona i els d'Imanol Alguacil recuperen la setena posició de la classificació, l'última que dona accés a l'Europa League.