El Reial Madrid ha aconseguit el bitllet per a la final de la Supercopa d'Espanya gràcies al seu encert als penals contra el València, que han desfet la igualtat (1-1). En una semifinal poc lluïda, amb moltes imprecisions i també interrupcions, l'error de Cömert i l'aturada de Thibaut Courtous al penal final de Gayà han frustrat l'intent de remuntada dels valencians, que havien respost amb una diana de Samuel Lino al gol inicial de Benzema, també de penal, a la primera part. El vigent campió ja espera rival a la final d'aquest mateix diumenge a l'Aràbia Saudita.

Intercanvi d'ocasions en els primers minuts

Tot i l'absència d'un metrònom com Luka Modric a l'equip inicial dels blancs, la verticalitat de Fede Valverde o Eduardo Camavinga ha anat bé en uns primers minuts frenètics de partit, potser fins i tot massa per als interessos de tots dos equips. Els primers espais ha intentat aprofitar-los el Reial Madrid, amb una galopada de Rodrygo culminada amb una definició molt pobra. Després, al voltant del quart d'hora, Karim Benzema ha rebuscat a la bossa dels trucs de màgia i n'ha trobat un per crear-se una jugada inversemblant que no ha pogut transformar en gol.

Vinicius Jr Thierry Correia Real Madrid Valencia Supercopa España / Foto: EFE
Vinicius marxa de Thierry Correia en una jugada de la primera part / Foto: EFE

Just després un xut llunyà de Fede Valverde li ha servit al València per prendre-li el pols al partit i s'ha tret la son de sobre. Això s'ha traduït en un domini valencianista i sengles ocasions, molt clares, de Cavani, primer, i de Toni Lato, en la següent jugada. L'uruguaià no ha pogut imprimir la força suficient a un cop de cap i el valencià ha retallat Courtois sense èxit quan la jugava demanava definir, però els che han demostrat que també tenien les seves armes per fer mal.

Benzema marca de penal i Samu Lino respon pel València

El desencert de tots dos ha mantingut el marcador sense gols, fins que ha aparegut Benzema. El francès ha provocat un penal de Cömert i ell mateix l'ha transformat per enviar la semifinal al descans amb un avantatge mínim pel Madrid. A la mitja part, Carlo Ancelotti ha volgut aprofitar les molèsties de Camavinga per fer entrar Modric i, amb el 10 a la gespa, tenir més possessió i assumir menys riscos, però no li ha donat temps a implementar-ho.

Eder Militao Karim Benzema Real Madrid gol / Foto: EFE
Eder Militao celebra amb Karim Benzema l'1-0 del Reial Madrid / Foto: EFE

A la primera jugada del segon temps, una centrada a l'esquena de Lucas Vázquez, despistat, l'ha interpretat a la perfecció Samuel Lino, que s'ha anticipat al gallec per definir al primer toc i empatar l'eliminatòria. La reacció merengue no s'ha fet esperar, però ha durat menys de 10 minuts, amb ocasions de Benzema i de Nacho. Però, després, el ritme ha tornat a baixar i encara ho ha fet més amb dues lesions molt seguides del Madrid. Lucas Vázquez i Militao, en un lapse de sis minuts entre el 67 i el 73 han hagut de deixar el seu lloc a Carvajal i Mendy.

El Madrid no ha pogut evitar la pròrroga

Amb un quart d'hora per davant i tot igualat, el primer finalista d'aquesta Supercopa d'Espanya semblava destinat a decidir-se a la pròrroga o als penals. El València, a més, ha hagut de lamentar la lesió del seu jugador més inspirat, Samuel Lino, que a més de golejador havia generat bona part del perill, però que al minut 81 ha dit prou. A mesura que s'apropava el final del temps reglamentari, ningú estava disposat a arriscar massa.

Samuel Lino celebra gol Valencia / Foto: EFE
Samuel Lino celebra el gol del València que ha forçat la pròrroga, abans de lesionar-se / Foto: EFE

Els únics intents d'evitar el temps extra han arribat del Madrid, amb una rematada de Benzema i diverses arribades dels blancs al temps afegit, amb un València traient aigua del vaixell i celebrant alleujats l'arribada de la pròrroga. Amb les cames carregades per tots costats, han començat 30 minuts que per a molts eren un calvari. Ha hagut de salvar els seus Giorgi Mamardashvili amb un vol sense motor a un xut de Vinícius, i Gattuso ha volgut introduir cames fresques i potència física amb Foulquier i Ilaix Moriba.

Els penals decideixen la classificació del Madrid per a la final

Al jove Fran Pérez, del filial valencianista, li ha pesat l'escenari en una acció on podia xutar i assistir i ha acabat driblant i perdent-la, desesperant els seus companys abans del descans de la pròrroga al qual s'ha arribat amb una altra intervenció de Mamardashvili a una fuetada de Kroos. El destí li tenia reservada a Fran Pérez l'oportunitat idònia per redimir-se de l'error anterior i ser l'heroi inesperat dels seus, però en el seu camí ha aparegut Thibaut Courtois amb una aturada salvadora poc abans dels penals.

Andre Almeida Fede Valverde Rodrygo Valencia Real Madris Supercopa España
Andre Almeida, un dels millors del partit, la juga amb el cap / Foto: EFE

En el moment decisiu, el primer en fallar ha estat el suís Cömert mentre per part del Madrid, l'encert era màxim. Benzema, Modric, Kroos i Marco Asensio no fallaven, i la responsabilitat li ha arribat a José Luís Gayà, capità i emblema valencianista, que ha viscut com de cruel és el futbol i l'aturada de Courtois al seu xut, centrat, ha donat per acabada la primera semifinal de la Supercopa d'espanya