La Supercopa d'Espanya és, a priori, una competició menor, un afegit secundari per al palmarès. Tot i així, el panorama canvia quan al davant està l'etern rival, ja que un Clàssic sempre és un Clàssic. Va succeir l'any passat, quan el títol li va donar ales al Barça, que va atropellar el Reial Madrid en un gran partit. I ha passat aquest diumenge, quan l'equip de Carlo Ancelotti se l'ha tornada al Barça, que arribava a la competició amb molts dubtes pel seu joc irregular. I les males sensacions s'han multiplicat després de la mala actuació blaugrana, que ha viscut un autèntic via crucis. I és que el Reial Madrid no ha necessitat completar un partit memorable per destrossar un Barça molt fràgil en defensa i inoperant en atac amb un dolorós 4-1, una victòria en el que el gran protagonista ha estat Vinícius, autor d'un hat-trick que, a més, ha forçat l'expulsió d'Araujo.

Amb la lesió de Raphinha a les semifinals contra l'Osasuna, el gran dubte era veure si Xavi mantenia el 4-3-3 situant a l'onze Joao Félix o Lamine Yamal, o si passava a un 4-4-2, per enfortir el centre del camp, i la resposta ha estat la segona opció, substituint la baixa de Raphinha amb l'entrada de Pedri. La resta de l'equip ha estat el mateix que el de les semifinals, encara que amb Araujo al lateral dret i Koundé a l'eix, al costat de Christensen, com ja és habitual en els Clàssics. En el centre del camp, al costat de Pedri, han jugat De Jong, Gündogan i Sergi Roberto, amb Ferran Torres i Lewandowski com a jugadors més avançats. Ancelotti, per la seva part, ha canviat el porter, ja que Lunin ha substituït Kepa, molt qüestionat pel seu error en el partit contra l'Atlètic de Madrid. L'altre canvi ha estat l'entrada de Kroos per Modric. La resta de l'equip, el mateix que el de dimecres, amb Carvajal i Mendy als laterals, Nacho i Rüdiger en l'eix defensiu, Tchouaméni, Bellingham i Fede Valverde en el centre del camp; i Rodrygo i Vinícius a la zona ofensiva.

Vinícius Júnior celebració gol Reial Madrid / Foto: EFE
Vinícius Júnior, celebrant un gol en el Clàssic de la Supercopa d'Espanya / Foto: EFE

El Madrid castiga la fragilitat blaugrana

L'inici del partit del Barça ha estat calamitós. Xavi ha plantejat un equip amb les línies molt juntes, amb la defensa molt avançada, per asfixiar el centre del camp del Reial Madrid, una autopista a l'esquena dels centrals que els blancs han castigat amb virulència. En el minut 7, Bellingham ha fet una passada a l'espai que ha arribat als peus de Vinícius gràcies a un error de Koundé, que ha mesurat molt malament. El brasiler ha encarat Iñaki Peña, que també ha fallat, en sortir tard, l'ha regatejat i ha marcat a porteria buida. Només un minut després, Iñaki Peña he evitat el 2-0, en desviar un gran xut de Rodrygo, però el Reial Madrid ja no ha perdonat en la següent. Passada a l'espai de Bellingham per a Rodrygo, que guanya la línia de fons i centra perquè Vinícius marqui a plaer. En només 10 minuts, el Reial Madrid havia desarborat al Barça, que encara i així ha estat molt a prop de marcar tot seguit, en una volea de Ferran Torres que s'ha estavellat al travesser (12').

A partir d'aquest moment, el panorama ha canviat. El Reial Madrid ha baixat les línies i s'ha deixat dominar. El Barça ha aconseguit la pilota i ha començat a atacar, encara que la sensació és que qualsevol recuperació blanca podia ser sinònim de perill. El Barça ho ha intentat en el minut 27, amb un xut massa centrat de Ferran Torres que ha desviat Lunin amb els peus. I en la següent ha arribat el gol, en una impressionant volea de Lewandowski des de la frontal de l'àrea (33'). Semblava que el Barça havia igualat la situació i que la remuntada era possible, però llavors ha arribat l'acció polèmica. Vinícius cau dins de l'àrea per una lleugera agafada d'Araujo i Martínez Munuera xiula penal. Curiosament, el mateix àrbitre ja va protagonitzar una polèmica similar en el Clàssic del Camp Nou del 2020, quan es va inventar un penal de Lenglet sobre Sergio Ramos. Vinícius no ha desaprofitat el regal per marcar el tercer i completar el seu hat-trick (39'). I just abans del descans ha pogut marcar el Barça, en un xut de Pedri que se n'ha anat fora per molt poc.

Àrbitre Juan Martínez Munuera Ronald Araujo Andreas Christensen Reial Madrid Barça / Foto: EFE
Martínez Munuera, amonestant Araujo pel dubtós penal sobre Vinícius / Foto: EFE

Rodrygo completa el malson

En la segona part, el Barça ha sortit a l'atac, a la recerca de la remuntada, i més quan Xavi Hernández ha posat tota la carn a la graella amb l'entrada de Fermín López, Lamine Yamal i Joao Félix. L'intent de retallar les distàncies, però, ha estat del tot impossible per la fragilitat del Barça en defensa, una falta de contundència preocupant. Fede Valverde ha marxat per velocitat de Christensen i ha fet un canvi de joc per a Vinícius, que ha centrat per a Bellingham. La passada no ha estat bona i ha permès el refús de Koundé, que inexplicablement ha deixat la pilota molt curta, a peus de Rodrygo, que ha marcat amb facilitat (64'). I per si la remuntada ja no era poc més que un impossible, el final definitiu s'ha produït en el minut 71, quan Araujo ha estat expulsat en veure la segona targeta groga per una entrada a destemps sobre Vinícius.

Amb 20 minuts al davant, el Reial Madrid ha anat amb tot, a fer sang, a buscar un cinquè gol que sempre té un toc especial en els Clàssics. I ho ha estat a prop d'aconseguir en el minut 79, en una triple ocasió seguida de Brahim Díaz, Bellingham i Fede Valverde. També ha pogut marcar Joao Félix, que ha vist com Lunin desviava. La Supercopa d'Espanya ha acabat sent un malson.