El patí a vela, o més comunament el patí català, és un catamarà de platja de 18 peus de llarg i 5,24 peus de mànega, que és summament popular. L'embarcació no té timó, quilla ni botavara i es controla mitjançant ajustaments a la vela, amb forma d'oreneta, i l'ús del pes corporal per poder dirigir-lo. 210 d'aquests curiosos vaixells han confirmat la seva assistència per a la regata Patí Català de Vela de Vilanova i la Geltrú, que es disputarà al setembre, generant així una xifra rècord d'aquestes embarcacions.
Una xifra de rècord per als patins a vela
Quan els regatistes de l'America's Cup arribin a Vilanova i la Geltrú per disputar la regata preliminar de l'esmentada competició, es trobaran 210 d'aquestes curioses embarcacions que estaran participant en la regata Patí Català de Vela, durant els dies 16 i 17 de setembre. Els vaixells es reuniran al port costaner i a les platges properes per donar lloc a un autèntic espectacle. Els més de 200 participants inscrits representaran a un total de 27 institucions esportives amb regatistes procedents de diversos punts del panorama nacional com Andalusia, Catalunya, València, així com internacional: Alemanya, Àustria i Bèlgica. La regata comptarà amb una nombrosa representació femenina, amb 17 dones confirmades, que també suposen una xifra de rècord per al Patí Català de Vela.

Gerard Esteva, regatista de patí a vela, expresident de l'Associació Internacional de Propietaris de Patins a Vela (ADIPAV) i president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) assegura que aquesta fita marcarà un abans i un després per a les embarcacions citades: "L'oportunitat que ofereix la direcció de la 37a America's Cup marcarà un abans i un després en la història del patí a vela amb la promoció de la classe a escala mundial. Tots els regatistes estan molt il·lusionats amb aquesta exhibició del patí a vela i per això, crec, s'ha produït aquest rècord històric d'inscripcions. Esperem donar un molt bon espectacle al món".
Els patins a vela, un concepte d'embarcació únic
Aquest tipus d'embarcació va néixer a Catalunya, encara que compta amb flotes a França, els Països Baixos i Bèlgica. La seva singularitat, recordem que no compta ni amb quilla, ni amb timó, ni amb botavara, els converteix en un autèntic espectacle, fent d'ells uns velers extraordinaris de veure a l'aigua. La seva sorprenent manera de navegar amb ells, desperta el debat sobre la gran habilitat dels regatistes que, amb els seus cossos, dominen amb una gran destresa les seves embarcacions.

Una habilitat que no ha passat desapercebuda, tampoc, per a Grant Dalton, CEO de l'America's Cup Events: "Per ser honest, encara estic intentant entendre com naveguen sense timó i sense orsa. Per a mi és un concepte únic i estic desitjant conèixer els regatistes i veure la seva tècnica a Vilanova i La Geltrú al setembre. Crec que és una flota rècord de 210 vaixells, així que serà una regata molt especial i donarà molt a parlar, no només entre la flota i els espectadors, sinó també entre els equips de l'America's Cup", ha dit Dalton abans d'afegir que "són uns vaixells fascinants i estem desitjant donar-los la benvinguda en la primera regata preliminar de la 37a America's Cup".
Les inscripcions per a la regata d'exhibició 'Patí Català de Vela', que se celebrarà entre el 16 i el 17 de setembre, organitzada pel Club Patí Vela Barcelona, el Club de Mar Vilanova i el Club Maritim Cubelles, ja estan tancades.