El París Saint-Germain està disposat a trencar el mercat aquest estiu. Després del fitxatge de Neymar Jr per 222 milions d'euros pretén aconseguir Kilyan Mbappé per 180 milions. Però, què passa amb el 'fair play' financer?.

La UEFA va implantar el 2011 un sistema per "millorar la salut financera dels clubs europeus" que han de complir tots els equips que disputin la Lliga de Campions i la Lliga Europa. El PSG és un habitual en els últims anys en les competicions organitzades per la UEFA pel que haurà de tenir en compte les normes del 'fair play' financer si concreta l'arribada de Mbappé i no vol tornar a ser sancionat com ja li va ocórrer el 2014.

La normativa de la UEFA estableix que els clubs han de mantenir un equilibri entre despeses i ingressos. Tanmateix poden superar els 30 milions d'euros en les temporades 2015/16, 2016/17 i 2017/18 sempre que el propietari o propietaris del club cobreixin aquest excedent mitjançant una contribució o un pagament directe.

D'aquest import queda exclòs des de 2015, tal com va explicar a la UEFA el 2011, la inversió en els estadis, camps d'entrenament i desenvolupament del futbol juvenil i futbol femení.

A més, la UEFA controlarà la procedència dels ingressos dels clubs. Si una empresa amb la qual el propietari del club té relació inverteix diners en l'equip, la UEFA durà a terme una investigació per corroborar que els ingressos pel patrocini coincideixen amb el valor real de mercat.

Aquesta situació li és familiar al París Saint-Germain ja que el 2014 va establir un contracte de patrocini amb l'Oficina de Turisme de Qatar per valor de 200 milions d'euros que el Comitè de Control de la UEFA va reduir a la meitat després d'establir el seu valor real.

En les despeses, centrant-nos en el cas del París Saint-Germain amb el fitxatge de Neymar i la possible arribada de Mbappé, cal comptar amb el preu del traspàs més el salari brut en els propers tres anys. En el cas de Neymar l'import ascendeix fins als 399 milions d'euros. Per part de Mbappé, en cas de tancar-se el traspàs per 180 milions d'euros al Mònaco i 24 milions d'euros bruts al jugador, la xifra seria de 252 milions d'euros.

Ambdós traspassos sumarien un total de 651 milions d'euros, per la qual cosa el París Saint-Germain hauria d'ingressar, com a mínim, 621 milions d'euros als pròxims tres exercicis si no vol ser sancionat.

En el cas de no complir el 'fair play' financer, el Comitè de Control de la UEFA pot establir diferents sancions al club francès: Advertència, amonestació, multa, deducció de punts, retenció dels ingressos obtinguts en competicions UEFA o prohibició de registrar nous jugadors en competicions UEFA.

I també restringir el nombre de jugadors que el club pot registrar per participar en competicions UEFA, desqualificació de les competicions en curs i/o de futures competicions i, finalment, retirada del títol o premi.