El Reial Madrid visita aquesta nit (21h, Telecinco) en partit corresponent a la Copa del Rei l'Alcoià, un dels clubs més coneguts del futbol estatal, i no pels seus grans èxits esportius, sinó per una popular frase, la de "tener más moral que el Acoyano", que es fa servir habitualment per fer referència a algun club que no llança la tovallola en cap moment, per molt malament que li estiguin anant les coses.

I la pregunta, és clar, és: quin és l'origen d'aquesta mítica frase?

Les tres teories sobre l'origen de la frase

Com succeeix en aquest tipus de temes, l'origen de la frase mai no ha quedat clar, per la qual cosa existeixen diverses teories que intenten explicar-la. De fet, el propi club, que sempre que pot fa al·lusió a la frase, com en la seva campanya "renova la moral" per a la renovació dels abonaments, tampoc no es decanta per un fet en concret.

Alguns historiadors mantenen que la frase va néixer el 1944, a la promoció d'ascens a la Primera Divisió entre l'Espanyol i l'Alcoià. Quan faltava poc per complir-se el temps reglamentari, i amb 7-1 al marcador, l'àrbitre, Pedro Escartín, va xiular el final del partit. Veient aquella decisió, els jugadors visitants van anar a demanar-li al col·legiat que permetés jugar-se el temps que quedava, ja que encara es veien amb moral per remuntar.

Una segona teoria, en canvi, parla d'un partit de la Tercera Divisió de l'Alcoià, a la dècada dels 50. El Deportivo perdia 13-0, però lluny de donar-se per vençuts, els seus jugadors van continuar donant-se ànims, convençuts que la remuntada era possible, la qual cosa va portar el públic a comentar que allò sí que era tenir moral.

Com que no hi ha cap prova física que validi l'origen exacte de la frase, oficialment l'Alcoià es decanta per la tercera teoria, la que manté que "tener más moral que el Alcoyano" no té data de naixement, sinó que fa referència a l'esperit històric del club de lluitar sempre, una actitud que, amb el pas del temps, va forjar la frase.

Sigui com sigui, el cert és que l'Alcoià haurà de tenir molta moral aquesta nit per intentar posar en problemes el Reial Madrid. Qui sap si són a les portes d'ampliar encara més la seva llegenda de club infatigable.

 

Imatge principal: en l'anterior eliminatòria, l'Alcoià va eliminar a l'Osca / Europa Press