Les nombroses converses telefòniques intervingudes per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació Voloh revelen algunes irregularitats en les subvencions a entitats esportives o fundacions properes a CDC, però també un possible tràfic d'influències en el nomenament de l'exregidora del PDeCat a Barcelona Maite Fandos com a assessora de la Diputació per tal que no fes pública informació perjudicial per a alguns polítics del partit. Un altre dirigent també podria haver pressionat el partit per cobrar una indemnització i deixar la feina d'apoderat del Canal Olímpic de Castelldefels.

L'operació de moment ha comportat cinc escorcolls i quatre detencions, entre elles la de Fandos, el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, el subdirector general de Gestió i Recursos Humans del Consell Català de l'Esport, Lluís Pallisera, i l'apoderat del Canal Olímpic de Castelldefels, Alex Gallo. El jutge ha aixecat parcialment el secret de sumari d'una investigació que es va destapar inicialment el maig del 2018 amb detencions a la Diputació.

Segons les interlocutòries que ordenen l'entrada i escorcoll dels diversos domicilis i dependències, la Guàrdia Civil sospita que Fandos amaga documentació que acreditaria possibles delictes de malversació. Fandos va ser regidora de l'Ajuntament de Barcelona fins el maig passat, i entre el 2011 i el 2015 va ser regidora d'Esports, entre altres. També va ser membre de la Junta de Govern de la Diputació de Barcelona, diputada delegada de Benestar Social, i vocal de les comissions de Cultura, Educació i Esports, i d'Atenció a les persones. L'1 de setembre passat, per decret de la Presidència de la Diputació, liderada per Núria Marín (PSC), va ser nomenada personal eventual en qualitat d'assessora tècnica de l'Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, amb nivell retributiu N4.

Maite Fandos Gerard Figueras Artadi Torrent Gerard Esteva SergiAlcazar 05

Sergi Alcàzar

De les converses telefòniques intervingudes al secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, es desprèn que és amic de Fandos i que aquesta estava sense feina des del maig passat, necessitava un lloc de treball urgentment per ingressar uns 70.000 euros anuals. De fet, en una conversa telefònica, el president de FGC, Ricard Font, deia que era important tenir controlada Fandos perquè "no es desboqués i que no expliqués el que no toca", diu la interlocutòria del jutge. Això porta el jutge a afirmar que l'interès per trobar feina a Fandos no era només laboral, sinó que si no en trobava es podia "descontrolar i explicar coses que podien afectar negativament les persones que tenen càrrecs públics i altres de l'àmbit polític".

La investigació ha descobert les dificultats per trobar feina a Fandos. Així, per exemple, Meritxell Masó, secretària general de Presidència, va explicar que no hi havia places de confiança disponibles i que tenien problemes per trobar un lloc a una altra persona. També s'ha acreditat, segons el jutge, "l'enorme preocupació que mostren els investigats davant d'una eventual pèrdua de la Generalitat, per la qual cosa seria la Diputació de Barcelona la institució que pretendrien utilitzar per col·locar a persones de la seva confiança".

Secretaria general de l'Esport escorcoll ACN

ACN

També s'apunta que Fandos podria cobrar a través d'alguna fundació subvencionada amb diners públics. De fet, la interlocutòria assegura que les funcions de Fandos a la Diputació estan "lluny" de les inherents al càrrec d'assessora en innovació, sinó que estarien lligades a la candidatura de Barcelona-Pirineus pels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. 

Segons el jutge, Figueras hauria exercit influència sobre diversos càrrecs públics, en especial sobre Meritxell Masó, per aconseguir el nomenament de Fandos a la Diputació el setembre passat. També destaca el paper de Neus Munté, exconsellera de Presidència i actual regidora a l'Ajuntament de Barcelona i membre de la Junta de Govern de la Diputació, que hauria influït en altres càrrecs de la Diputació per nomenar Fandos com a assessora. Això s'hauria consensuat amb David Bonvehí, president del PDeCAT, i Elsa Artadi, també exconsellera de Presidència i actual regidora de JxCat a Barcelona.

Publicitat i subvencions sospitoses

El jutge Aguirre també creu que el Consell Català de l'Esport (CCE) pagava publicitat i articles que es publicaven a les revistes de la Fundació CATmón i Igman, mitjançant contractes "arbitraris". Les dues entitats, també rebien subvencions de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat, a vegades pel mateix concepte i que justificaven amb les mateixes factures. Dues persones i factures presentades per FGC i Equacat, l'empresa de la Generalitat que gestiona el Canal Olímpic de Castelldefels. També s'investiguen les subvencions que donava el CCE, que les intervencions telefòniques indiquen que es concedien amb "arbitrarietat i partidisme".

Gerard Figueras Ivan Valencia Manel Balastegui Rem - Sergi Alcazar

Sergi Alcàzar

El jutge també atribueix a Figueras la decisió de pagar amb diners d'Equacat, de la qual és el president del Consell d'Administració, publicitat institucional a les revistes de CATmón i Igman, de manera "arbitrària i sense justificació".

En les ordres d'escorcoll, el jutge Aguirre mana a la Guàrdia Civil decomissar els expedients complets de subvencions de la Secretaria General de l'Esport i del CCE  a la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes (2015-2019), la UFEC (2015-2019), la Federació Catalana de Gimnàstica (2018-2019) i Equacat SA (2014-2019).