Aquest cap de setmana ha arrencat el Mundial de futbol femení a França i, lluny de ser un pas endavant en el trencament de la bretxa de gènere a l'esport, les desigualtats segueixen marcant l'ordre del dia del campionat. Aquesta és la vuitena edició, enfront de les vint-i-una que han disputat els homes, i les diferències entre ambdues competicions organitzades per la FIFA segueixen sent gegants.

El futbol femení està de moda i per l'expectació generada en els darrers mesos podria semblar que les dones estan més a prop de la igualtat. Però les dades i els fets són evidents i demostren que queda molta feina per fer. Els perjudicis, les desigualtats, les bretxes, el sexisme i una escassa mediatització són també els protagonistes de la competició.

Les xifres

L'equip que es proclami guanyador s'emportarà 3,5 milions d'euros, el que suposa deu vegades menys que el que va aconseguir el campió del darrer mundial masculí, França a Rússia 2018. El pressupost total destinat als guardons femenins és de 30 milions a repartir entre les 24 seleccions que hi participen, mentre que al masculí només el guanyador ja s'emportà més que aquesta quantitat. En el seu cas, el pressupost en premis és de 400 milions, un 1.233% més.

Tot i que la FIFA ha augmentat significativament la inversió al torneig fins a arribar als 50 milions, la xifra queda ben lluny dels 791 que va destinar en el cas dels homes.

La lluita per la bretxa salarial

El salari el determina cada federació i dels 24 equips participants tan sols 2 cobren el mateix que els seus companys nacionals masculins. Es tracta de Dinamarca i Noruega, que després d'anys de protestes han aconseguit equiparar el salari bàsic. Són les dues úniques seleccions que tenen igualtat i en ambdós casos ha estat per les pressions dels futbolistes de les seccions masculines. En cap cas ha estat la mateixa federació qui ha impulsat per motu proprio la igualtat de condicions, sinó que ha estat un llarg procés de vagues i protestes. 

La selecció tricampiona mundial i guanyadora de 4 dels 6 Jocs Olímpics, la dels Estats Units, també arrossega des de fa temps una llarga batalla per aconseguir els mateixos drets que els homes. Tot i que els seus èxits esportius són majors que els masculins, els seus sous i les condicions professionals estan molt per sota. És per això que les jugadores van decidir presentar una denúncia per discriminació contra la federació i ara serà el jutge qui haurà de decidir. 

La federació nord-americana paga un mínim a tots els jugadors de l'equip masculí que oscil·la entre els 5.000 i 17.000 dòlars sense tenir en compte els resultats, mentre que aquesta paga no s'ofereix a les dones. Elles només cobren si juguen contra els 10 primers equips de la FIFA i només si guanyen: els empats, les derrotes i els partits contra rivals assequibles no els valen.

La millor jugadora del món boicoteja el mundial

França 2019 serà un mundial sense estrella. Si Leo Messi hagués anunciat el seu boicot a Qatar 2022 com a forma de protesta, no hi hauria altre tema que dominés l’agenda mediàtica, però qui ho ha fet ha estat la seva homòloga femenina.

Ada Hegerberg, guanyadora de la Pilota d’Or i millor jugadora del món, no participarà al Mundial. La seva absència respon a la lluita que manté amb la federació del seu país, Noruega, per aconseguir la igualtat amb l’equip nacional masculí. “No es tracta només dels diners. No existeixen les mateixes condicions d’entrenament ni de nivell de professionalització. Vull ser fidel als meus principis”, va argumentar.

Ada Hegerberg efe

Imatge: Hegerber recollint la Pilota d'Or / EFE

I a Espanya?

A Espanya, Vergo Boquete, una de les millors jugadores, va revelar públicament que a la selecció tan sols cobrava 25 euros en concepte de dietes. Després de la denúncia, la federació va decidir apujar aquesta xifra fins als 40. Tot i que els darrers mesos sembla que el futbol femení espanyol guanya posicions, a l'Estat existeix una gran precarietat entre les jugadores i és que només cal fixar-se en els salaris de la lliga.

Hermoso Espana Sudafrica Mundial EFE

Imatge: La selecció espanyola en el seu darrer partit al Mundial / EFE

El 2018, l'Atlètic de Madrid femení va aconseguir el títol i cada jugadora va rebre 54 euros per part de la federació. El mateix any, cada jugador del Real Madrid es va embutxacar 300.000 euros per guanyar la masculina. Pel que fa a la Copa del Rei, la normativa fixa que els homes han de rebre una prima d'un milió d'euros si la guanyen i en el cas de la dona ni tan sols s'especifica una quantitat com a premi.

Esperança

Tanmateix, també hi ha dades per l’esperança. La venda d’entrades pel Mundial d’enguany ha batut rècords i s’ha assolit el sold out en molts matxs, els sponsors han passat de ser 3 a ser 18, els partits es retransmetran a 135 països i s’estima que s’arribarà als 1.000 milions d’espectadors. Davant de les càmeres, més de 500 jugadores disposades a demostrar que el camí ha començat i que cal seguir fent passos endavant per acabar amb les grans desigualtats amb què encara topa l’esport femení.