Ramon Basiana, històric president de la Federació Catalana de Patinatge, ha mort aquesta matinada als 63 anys d'edat víctima d'una llarga malaltia. Tal com ha informat la Federació que presidia, "ha mort a la Vall d'en Bas acompanyat de tots els seus familiars i éssers estimats".

TUIT Basiana

L'històric reconeixement de la selecció catalana de 2004

Basiana està considerat uns dels directius de l'esport català amb més pes i incidència en les dues últimes dècades, ja que va ser un dels grans promotors del procés de reconeixement oficial de la selecció nacional catalana d'hoquei sobre patins. Basiana va aconseguir el seu objectiu, ja que el 2004 Catalunya va aconseguir el reconeixement per participar en Mundials i Campionats d'Europa, una històrica decisió que després va ser revocada per les enormes pressions diplomàtiques del govern espanyol.

20140604 presentaciosamarreta

Basiana, segon per l'esquerra, presentant la samarreta de la selecció catalana / fcpatinatge.cat

Concretament, el 26 de març de 2004 el Comitè Central de la Federació Internacional de Patinatge va reconèixer provisionalment la Federació Catalana com a nou membre de ple dret, la qual cosa va permetre a la selecció masculina d'hoquei sobre patins jugar i guanyar el mundial B que es va celebrar el mes d'octubre d'aquell mateix any a Macau. En assemblees posteriors, però, les pressions polítiques van provocar que la decisió fos revocada.

El 2006, la Federació Catalana de Patinatge va ser admesa en la Confederació Sud-Americana del Patí com a entitat adherida i amb ple dret a prendre part en les competicions oficials en l'àmbit sud-americà, i un any després de seleccio catalana es va proclamar subcampiona de la Copa Amèrica.

President de la Federació Catalana de Patinatge des de 2002, Basiana acabava de ser proclamat candidat a les eleccions per mantenir-se en el càrrec.

071109 Recepció Generalitat 4

Recepció de la Generalitat a la selecció catalana d'hoquei després que es proclamés subcampiona de la Copa Amèrica el 2007 / fcpatinatge.cat

Un excel·lent promotor de grans campionats

Durant els anys vuitanta, com a membre de l'Àrea d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, Ramon Basiana va ser uns dels promotors dels Campionats del Món d'esgrima (1985), bàsquet (1986) i taekwondo (1987 ), a més de les Copes del Món d'atletisme i d'escacs (1989).

Els seus enormes èxits als despatxos va provocar que el 1991 fos nomenat director de la competició d'hoquei sobre patins dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, integrat al programa oficial en qualitat d'esport d'exhibició. L'any següent es va incorporar com a gerent a la Federació Catalana de Patinatge i el 1996 va passar a ocupar el mateix càrrec en la Federació Espanyola. El 1999 va tornar a la Federació Catalana de Patinatge com a secretari general i el 2002 va ser elegit president.

 

Imatge principal: Ramon Basiana, històric president de la Federació Catalana de Patinatge / @FCPatinatge