El Barça està de dol per la pèrdua de l'speaker del Camp Nou, Manel Vich (Barcelona, 12 de març del 1938), que ha mort aquesta matinada als 78 anys, segons ha informat el Barça al compte de Twitter. Vich havia sigut l'encarregat d'anunciar les alineacions i les substitucions al Camp Nou durant 59 anys del club que ell considerava "el millor del món".

Vich ja no havia estat present a l'últim partit del Barça contra l'Sporting de Gijón del passat 23 d'abril, un dels només quatre partits que s'havia perdut al llarg d'aquests quasi 60 anys, dos per una operació d'un càncer al ronyó i un altre perquè es casava la seva filla. Per la trobada de la diada de Sant Jordi ja no estava en condicions de salut per cantar les alineacions i no va poder ser-hi.

Una veu històrica

"Bona nit i benvinguts a l'estadi", és la frase que l'identificava a l'inici de cada partit. Va entrar a treballar al Barça a l'estadi de les Corts el 1956, un any abans de la inauguració del Camp Nou. "Vaig començar en l'última temporada del camp de les Corts", explicava ell mateix en un documental del club que el commemora.

Vich treballava com a locutor esportiu en una ràdio local i un dia, a la mitja part d'un partit, el cap de personal del club de llavors, Ricardo Combas, va proposar-li fer les alineacions de manera continuada a can Barça. Es va fer soci del club als 15 anys i va retransmetre alguns partits al programa La Veu de Catalunya de Ràdio Hospitalet. 

El seu ídol va ser "indiscutiblement" Laszy Kubala perquè "gràcies a ell es va haver de fer el Camp Nou, ja que la gent ja no hi cabia al de les Corts". El nom més difícil de pronunciar, confessava, era el de Johan Cruyff

"No tinc punts de referència per fer d'speaker", reconeixia, "ho faig com crec que ho haig de fer". L'únic que feia per tenir la veu "bé" era "fumar un cigarret de tant en tant" perquè "això és el millor", revelava en aquest mateix vídeo. 

Vich assegurava que el Camp Nou és l'únic camp on es dóna la benvinguda als assistents amb la seva mítica frase "bona tarda i benvinguts a l'estadi".

Orgull de català

En plena dictadura franquista, Vich havia de saludar en castellà els culers que assistien al camp per veure jugar el club, però un diumenge 3 de setembre del 1972, durant un partit contra el Deportivo, es va escoltar per la megafonia una veu que parlava en català i que anunciava que s'havia perdut un nen i que estava a la porta principal de la tribuna. Era la seva veu.

Però això va causar un fort empipament al llavors ministre de Governació, Tomás Garicano Goñi, que estava a la llotja i li va cridar l'atenció. No va ser fins pocs mesos abans de la mort de Franco que es va poder tornar a escoltar català a la megafonia del camp, el 26 d'agost del 1975. 

El dia que feia 40 anys que va poder tornar a utilitzar la llengua catalana a l'estadi va recordar a través dels altaveus que "és un honor per a mi, després de 40 anys, continuar parlant la meva llengua, la nostra llengua". 

Tres dies de dol

Poc més d'un mes després que se li rendís un homenatge sorpresa al Camp Nou pel seu 78è aniversari, durant un Barça-Getafe, Vich ha marxat deixant una empremta de per vida en el món culer.

El club ha decretat tres dies de dol per aquesta pèrdua i aquest cap de setmana tots els equips del Barça guardaran un minut de silenci i lluiran un braçalet negre en senyal de dol i en record a la seva memòria.

Aquest matí, a la Masia, ja s'ha celebrat el primer minut de silenci en memòria seva.

El president del club, Josep Maria Bartomeu, ha lamentat la mort de la mítica veu del Barça.

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, també ha recordat Manel Vich.