Recta final del 2019, preparats per encarar el nou any i el canvi de dècada. Moment per fer balanç i recordar les grans personalitats del món de l’esport que més han destacat aquest any. Esportistes de la talla de Leo Messi, Simone Biles, Marc Márquez o Megan Rapinoe, entre d’altres, han escrit un nou volum de la història de l’esport amb lletres daurades i s’han coronat com els millors atletes d’aquest curs.

El millor de tots els temps

El nom de Leo Messi mai falla si parlem dels més destacats de l’any. El de Rosario ha demostrat ser el millor futbolista de tots els temps. El crac argentí ha tornat a escriure un nou capítol a les pàgines de la història del futbol. Aquest cop alçant-se amb els guardons de la Pilota d'Or, el “The Best” i la Bota d’Or que han certificat un altre any espectacular del capità blaugrana. Amb els trofeus aconseguits el 2019 el “10” del Barça ja acumula un total de sis Pilotes d’Or, superant a Cristiano Ronaldo (5), sis Botes d’Or i aconsegueix l’únic títol individual que li faltava a les seves vitrines amb el The Best concedit per la FIFA. 

Messi Barça Pilota d'Or Camp Nou EFE

EFE

El serial de l'estiu

Un nom propi que va ser portada els mesos d’estiu va ser el de l’actual jugador del París Saint Germain, Neymar Jr. El brasiler va acaparar totes les portades durant el mercat estiuenc per les negociacions que van mantenir el Barça amb Nasser Al-Khelaïfi per fer possible la tornada del davanter al Camp Nou. Tot i el desig del jugador de tornar a vestir de blaugrana, expressat públicament,  la posició enrocada del club francès va fer impossible el retorn de Neymar a Barcelona.

neymar psg efe

EFE

No hi ha qui l'aturi

Una altra personalitat indispensable que ja fa temps que apareix en aquest tipus de classificacions és el català Marc Márquez. El pilot de Cervera s’ha endut de nou la corona de campió del Món de motociclisme. Per vuitena vegada, cinc a la categoria reina, Márquez ha aconseguit alçar-se amb el títol mundial i ho ha fet amb uns números escandalosos. Dotze victòries li han permès batre el rècord de punts en un Mundial de Moto GP. L'alegria ha estat doble a can Márquez, ja que el seu germà Àlex també s’ha proclamat campió del món de Moto2. És la segona vegada que tots dos germans es guanyen el títol mundial el mateix any, l’anterior fou el 2014.

Marc Màrquez EFE

EFE

25 cops Biles

L’atleta estatunidenca Simone Biles, de només 22 anys, ha aconseguit convertir-se aquest 2019 en la gimnasta més guardonada de la història en penjar-se, durant els mundials de Stuttgart, la seva 25ª medalla. Amb aquesta fita supera a la llegenda bielorussa Vitaly Sxerbo que en tenia 23. Biles ha demostrat un domini aclaparador i ha fascinat a tot el públic amb l’espectacularitat i energia amb la qual desenvolupa els exercicis. 19 ors, 3 plates i 3 bronzes són de moment el palmarès d’una jove gimnasta que ja és la millor de la història però que encara té molts anys  per davant per incrementar aquesta xifra. La primera oportunitat la tindrà als Jocs Olímpics de Tòquio, on lluitarà per revalidar l’or olímpic. 

Simone Biles or EFE

EFE

La coronació d'un gegant

Un jugador que de ben segur recordarà l’any 2019 és Marc Gasol. El mes de febrer va deixar la seva franquícia que l’havia vist créixer a la millor lliga del món, Memphis, per dirigir-se a Toronto. Allà va aconseguir arribar a les finals de l'NBA i vèncer als tot poderosos Warriors per endur-se l’anell de campions. Amb l’anell endossat a la mà, l’idíl·lic any del pivot català va seguir amb la selecció espanyola, i sota les ordres de Sergio Scariolo va aconseguir l’or al Mundial de bàsquet celebrat a la Xina. Any sensacional pel pivot de Sant Boi que d’aquesta manera es converteix en el segon jugador català en guanyar l’anell de l'NBA, el primer fou el seu germà, Pau.

Marc Gasol Espanya EFE

EFE

Molt més que la millor

Un personatge que aquesta temporada ha brillat com la gran estrella que és ha estat la futbolista Megan Rapinoe. L’estatunidenca ha completat una grandíssima temporada desplegant un fantàstic joc que li ha valgut per endur-se la Pilota d’Or i el “The Best” de la FIFA  com a millor jugadora de l’any i la Bota d’Or del Mundial com a màxima golejadora. En l'àmbit col·lectiu la futbolista de Califòrnia ha portat a la seva selecció a la final del Mundial i a vèncer-la alçant-se amb la copa de campiones del món. La figura de Rapinoe va més enllà de l’espectacular esportista que és. Megan Rapinoe és una atleta conscienciada per la defensa dels drets LGTB. Des de fa anys que intenta conscienciar i educar la societat sobre aquest àmbit.

Megan Rapinoe Estats Units Països Baixos Mundial França femení EFE

EFE

La jugadora eterna

Laia Palau havia de ser en aquesta classificació. A l’edat de 40 anys, la catalana ha culminat una temporada per emmarcar, tant en l'àmbit individual com el col·lectiu. La base barcelonina ha aconseguit ser la jugadora amb més assistències de la Lliga Femenina de Bàsquet, més de 961. A més de l’espectacular xifra, la Laia ha capitanejat la selecció espanyola que va aconseguir la medalla d’or a l’Eurobasket en guanyar a la final a la tot poderosa França. Amb aquesta medalla, la dotzena, es va convertir en la jugadora de bàsquet que més medalles ha aconseguit amb la selecció espanyola, superant a tota una llegenda com Pau Gasol. També va portar a l'UniGirona a la final de la Lliga Femenina de Bàsquet i van aconseguir el campionat.

laiapalau unisgirona@unigirona

@unigirona

La bala platejada dispara de nou

Lewis Hamilton torna a ser el rei de la Fórmula 1. El pilot britànic s'ha proclamat campió del món per sisena vegada i per tercer cop consecutiu. Aquesta temporada els Mercedes no han tingut rival i Hamilton, el millor pilot de la graella, s'ha encarregat de fer valer la superioritat del seu monoplaça. Com Marc Márquez en MotoGP,  Lewis Hamilton s'ha convertit en l'autèntic tirà de la Fórmula 1. El d'aquest 2019 és el seu sisè títol després dels que va aconseguir l'any 2008, amb McLaren, i el 2014, 2015, 2017 i 2018, amb Mercedes. Al seu palmarès, a més, cal sumar-hi dos subcampionats, els del 2008 i 2016. De ben segur, que aquest no serà l’últim Mundial que guanyi el britànic.

Lewis Hamilton EFE

EFE

El ressorgiment del número 1

Com si fos la mítica au Fènix, Rafa Nadal ha tornat a desplegar el seu millor joc aquest 2019. Durant els últims anys les constants lesions havien afectat molt negativament al rendiment del balear que no havia estat capaç d'estar al nivell que s'espera d'un número 1 com ell. Aquest curs, Nadal ha superat totes les adversitats i ha tornat a ser aquell esportista que imposava el seu joc sense deixar opcions als rivals a les pistes. Amb la victòria de dos Grand Slam, el ja predilecte pel mallorquí Roland Garros i el US Open. No satisfet amb la gran temporada, Nadal va capitanejar la selecció espanyola a la nova Copa Davis que organitzava Gerard Piqué. Amb ell com a punta de llança i salvant a Espanya en moltes eliminatòries van aconseguir que "l'enciamera" de la Davis quedés a Madrid. Una temporada excelsa que li ha valgut per tornar a ser el número u al rànquing ATP, per cinquena vegada en la seva carrera.

Rafa Nadal EFE

EFE

El cos humà no té límits

L’últim nom d’aquesta classificació, i no per això menys important és el de l’atleta Eliud Kipchoge. El kenià va fer història sent capaç de completar una marató en menys de dues hores. Kipchoge, que ja comptava amb el rècord mundial en una marató, va destrossar a Viena el llegendari mur de les 2 hores amb un temps d'1 hora 59 minuts i 40 segons.  El maratonià més ràpid de la història va rebentar el cronòmetre corrent els 42.195 metres a una velocitat pròpia d'un esprint, amb una mitjana de 17 segons per cada 100 metres, assolint els 2 minuts i 50 segons per quilòmetre. Batre el mur de les dues hores permet que el kenià entri a l'Olimp d'aquest esport.

kipchoge efe (2)

EFE