La plantilla del FC Barcelona ha fet un evident salt de qualitat pel que fa a la de la darrera temporada. Xavi Hernández venia donant forma a un projecte prometedor, i, en sumatori amb el satisfactori efecte de les palanques activades per Joan Laporta, ha quedat confeccionat un gran equip que se situa, per noms, entre els millors d'Europa. Ara només falta demostrar-ho sobre la gespa.

Des del blindatge al darrere fins al fermall d'or amb Robert Lewandowski

Des que Xavi va accedir a asseure's a la banqueta del Camp Nou, una de les seves grans preocupacions era la defensa. L'equip encaixava gols. Molts més dels que hauria una entitat del nivell de la culer. A més a més, i el pitjor de tot, hi havia sensació d'inseguretat i això també influïa en la sortida de pilota. Es volia l'esfèrica lluny de la porteria per tal d'evitar problemes, i en l'estil del Barça, cal assumir riscos per sortir jugant des del darrere.

Xavi Hernández grita Barça / Foto: EFE
Xavi Hernández, donant indicacions als seus futbolistes / Foto: EFE

A la davantera, Xavi va trobar una benedicció en el mercat del darrer gener, ja que van arribar Ferran Torres, el seu gran desig des del primer moment, i Pierre-Emerick Aubameyang, qui des del primer partit va posar-se les botes del golejador i va acabar la temporada — tot i jugar-ne només la meitat — com el màxim artífex de l'equip empatat a 13 gols amb Memphis Depay. 

No obstant això, l'inquantificable impuls moral que va suposar l'activació de les palanques va suposar, no només arribades de gran entitat, sinó la recuperació de la il·lusió per part de l'afició i, sobretot, dels mateixos futbolistes. Confiaven en l'entrenador des del principi de la temporada i confiaven en els nouvinguts Jules Koundé i Andreas Christensen per tancar la defensa juntament amb els altres puntals que ja hi havia a la plantilla com Ronald Araujo. Mentrestant, al bloc d'atac, els gols són tasca de Robert Lewandowski i Ousmane Dembélé s'encarrega de servir-los en safata de plata. 

Robert Lewandowski presentació Nou Camp FC Barcelona Joan Laporta / Foto: Alejandro García/Efe
Robert Lewandowski, durant la seva presentació amb Joan Laporta / Foto: Alejandro García - EFE

Els capitans del Barça pengen d'un fil

Tots els fitxatges han arribat al Barça per sumar i estan sent, ja des de principis de temporada, molt importants. Tanmateix, l'ingrés a la titularitat de la majoria d'ells ha relegat a la suplència a Gerard Piqué i a Jordi Alba, dos homes que, a hores d'ara, perceben un sou desmesurat en comparació amb el seu grau d'importància dins dels plans de joc. Concretament, i segons apunta el portal web culemania.com, el sou d'ambdós futbolistes junt arribaria als 60 milions d'euros. 

Sergio Busquets, l'únic dels capitans considerat titular fix, cobraria uns 23. Sergi Roberto, un membre més del fons d'armari de Xavi, només 4 milions d'euros gràcies a la rebaixa salarial que va acceptar en la seva darrera renovació. En total, entre els quatre s'estarien enduent en concepte salarial una quantitat de 87 milions d'euros del pressupost d'aquesta temporada. Es tracta d'una xifra molt important, però preocupa encara més en veure que, en general, són prescindibles. La seva continuïtat al Barça penja d'un fil. Jordi Alba ja va estar a prop de sortir al darrer dia de mercat, Busquets ja hauria acceptat marxar a la conclusió de la present temporada, Jordi Alba està lluny de ser important i Sergi Roberto, tres quarts del mateix.