La gestió de Josep Maria Bartomeu al capdavant del Barça ha estat desastrosa en molts sentits, fet que ha provocat que ara, quan el president estava a punt d'acabar el seu mandat, hagi d'afrontar un vot de censura que el podria fer marxar per la porta del darrere del Camp Nou.

Tot i que Bartomeu marxarà i el club seguirà el seu curs, la calamitosa herència del president actual passarà factura a la següent junta, especialment en l'àmbit econòmic. Això és el que afirma Marc Ciria, reputat economista barceloní que ha estat entrevistat per l'agència EFE.

Ciria, soci fundador i director general de Diagonal Inversiones i responsable econòmic de la candidatura de Joan Laporta l'any 2015, assegura que el crèdit que la junta ha demanat a Goldman Sachs no és per pagar l'Espai Barça, sinó que en realitat servirà per pagar els salaris dels jugadors a curt termini. Molt alarmant.

"Goldman Sachs no és conegut per prestar diners, sinó per fer operacions d'entrada en societats per després sortir-ne revenent les accions que ha comprat. És un banc d'inversió, no un banc de préstec de diners. Abans que aparegués el coronavirus el club ja devia 740 milions d'euros i amb la pandèmia el deute ha ascendit a 820. El principal problema és que és deute a curt termini. El Barça és el club del món amb la massa salarial més alta i això no és culpa del coronavirus. A partir de la sortida de Neymar l'any 2017 es van començar a fer uns fitxatges que estan fora de la ràtio d'endeutament pròpia del club, el qual s'ha saltat els seus propis estatuts", diu.

I afegeix: "Que aparegui Goldman Sachs significa que el Barça no ha pogut acudir a les entitats nacionals per tal d'incrementar el deute. El club està utilitzant el deute a 30 anys per l'Espai Barça, del qual està inflant clarament el resultat final del cost, per pagar els salaris d'aquest exercici. I a Goldman Sachs ja li sembla bé perquè està cobrant uns interessos d'entre el 3 i el 4%. La pregunta és com s'executaria l'impagament del deute: amb patrimoni del club? Amb l'estadi? Perquè quan hi ha un préstec d'un banc d'inversió les clàusules són molt més fermes que les d'un banc tradicional. La junta necessita fer això per arreglar els números abans d'anar-se'n i els és igual l'Espai Barça perquè no el faran ells".

Espai Barça nou Camp Nou FC Barcelona

L'Espai Barça, un projecte fallit? / FCB

Aquest fet, sempre segons Ciria, provocarà que la següent directiva "no podrà desenvolupar l'Espai Barça amb aquest préstec", sinó que "necessitarà un altre finançament i el projecte s'haurà de reconvertir en una cosa molt més barata que consistirà a condicionar l'estadi". 

La solució que l'economista proposa: apostar pel planter. "Un 60% de la plantilla hauria d'estar formada per jugadors de la Masia i la massa salarial del primer equip hauria de reduir-se en un 30%. A més, s'haurien de renegociar amb totes les entitats nacionals els préstecs que hi ha per a passar-los del curt al llarg termini i alleugerir l'estructura de 540 treballadors del club en un 30%. També s'haurien de buscar patrocinadors reals i deixar de tenir directius i executius que tinguem la sospita que es beneficien de fitxatges del primer equip i del filial", sentencia.