L'Aràbia Saudita ha presentat formalment a la Fifa la seva candidatura per allotjar el Mundial 2034, tal com va anunciar en un comunicat remès per la Federació de Futbol de l'Aràbia Saudita. En aquest, la Saff, per les seves sigles en anglès, va confirmar haver presentat "una carta d'intenció" i firmat "una declaració a la Fifa per postular-se com a seu de la Copa Mundial 2034.

"La intenció de postular-se per al Mundial de 2034 és una novetat històrica i reflecteix els objectius de la nació de desbloquejar noves oportunitats futbolístiques en tots els nivells i el compromís de donar suport al creixement del joc a tots els racons del món", afegeix en l'escrit. En cas d'acceptar-se la seva candidatura, seria la successora del Mundial 2030 que es disputarà a Espanya, el Marroc i Portugal, juntament amb l'Uruguai, l'Argentina i el Paraguai.

Luis Rubiales supercopa d'Espanya / EFE
Luis Rubiales, amb el trofeu de la Supercopa d'Espanya / EFE

Rubiales, "amic" de l'Aràbia

Per acabar de perfilar la seva candidatura per ser seu el torneig, la Saff podria incloure Luis Rubiales entre el seu equip. L'expresident de la Federació Espanyola de Futbol, que va renunciar al càrrec el passat mes de setembre arran de l'escàndol pel petó no consentit a la jugadora de la selecció espanyola, Jennifer Hermoso, durant la celebració del Mundial de futbol femení a Sídney, és un vell conegut a l'Aràbia Saudita.

L'exdirigent de la RFEF va ser l'encarregat de portar la Supercopa d'Espanya al país de l'Orient Mitjà. El trasllat del torneig a raó de 40 milions d'euros per temporada va ser, de fet, la seva primera gran mesura com a màxim mandatari de la federació. Una decisió històrica, ja que mai no s'havia jugat un torneig oficial espanyol a cap altre país. Durant el seu mandat, també es va presentar la candidatura per allotjar el Mundial 2030. A l'Aràbia tenen en consideració la seva experiència i el gest que va tenir cap a ells amb la polèmica cessió de la Supercopa, i no dubtarien a recompensar-se'l.

Argentina celebrant el Mundial conquerit en Qatar / Foto: EFE
Argentina celebrant el Mundial conquerit en Qatar / Foto: EFE

Darrere els passos de Qatar

L'aposta de l'Orient Mitjà per portar competicions estrangeres que els doni visibilitat no és nova. L'últim Mundial, de fet, es va celebrar a Qatar durant el desembre de 2022. Per a l'Aràbia seria, per tant, més fàcil vendre el canvi de disputar la Fase Final del torneig a finals d'any en lloc de a mitjans, com és habitual. El país qatarià no només ha centrat els seus esforços en el futbol. El passat 8 d'octubre, per exemple, es va celebrar el GP de Fórmula 1 en Losail. Una carrera que va estar marcada per ser una de les més dures dels últims anys a causa de les cremades, vòmits o fins i tot desmais que van patir els pilots.

L'Aràbia Saudita no vol ser menys que el seu país veí. En Fórmula 1, ja va tenir l'oportunitat el 2021 d'allotjar Gran Pemi de Yeda. En altres disciplines com el tenis, el golf o la Moto GP, ja estan lluitant per comptar amb algunes de les principals competicions. En futbol, aquest estiu ja ha estat el primer en el qual alguns dels millors jugadors d'Europa han prioritzat la Lliga Professional Saudita per sobre dels principals equips europeus. Els saudites han començat un procés que podria culminar amb la celebració del Mundial 2034 al seu país.