Fa dos mesos que Luis Rubiales va deixar de ser president de la RFEF, en dimitir per tota la polèmica pel seu petó a Jenni Hermoso en la celebració del Mundial de Futbol Femení d'Austràlia i Nova Zelanda. En aquell moment semblava que la RFEF estava a les portes d'una renovació profunda, que anaven a rodar molts caps, sobretot després que les jugadores es neguessin a anar convocades en considerar que no s'havien dut a terme prou canvis.

Al final, tanmateix, els canvis de cromos han estat escassos, en espera que en el primer trimestre del 2024 se celebrin les eleccions a la presidència que, depenent de la persona que arribi al comandament, sí que garantirà una profunda renovació. Fins aleshores, tanmateix, el projecte de la RFEF continua sent el de Luis Rubiales, una espècie de capità general a l'ombra.

Luis de la Fuente España Foto Europa Press
Luis de la Fuente, seleccionador d'Espanya / Foto: Europa Press

De la Fuente, lloc assegurat fins a l'Eurocopa

Començant per l'equip femení, la substituta de Jorge Vilda ha estat Montse Tomé, que no deixa de ser l'ajudanta de l'entrenador destituït. I el canvi encara ha estat menor a l'equip masculí, que malgrat les crítiques a Luis de la Fuente per aplaudir el discurs de Luis Rubiales, continua sent entrenat pel de La Rioja, que té tots els números de ser el seleccionador a l'Eurocopa d'Alemanya. De la Fuente va ser una aposta personal de Luis Rubiales, que fins i tot quan ja hi hagi nou president veurà com el "seu" entrenador estarà al comandament de la selecció absoluta.

I és que es fa molt difícil de creure que el nou president vagi a ser capaç de destituir l'entrenador que ha classificat a Espanya per a l'Eurocopa, que ha creat el nou grup, i menys sense temps ni partits per poder crear un nou vestidor. En no destituir De la Fuente després de la polèmica, el lloc del de La Rioja va quedar blindat, en un cas semblant al viscut a Barcelona amb Ronald Koeman i les eleccions presidencials.

Luis Rubiales Fernando Gomes Andriy Pavelko Mundial 2030 rient / Foto: EFE
Luis Rubiales, en un acte de la candidatura del Mundial de 2030 / Foto: EFE

El Mundial de 2030, per a Espanya, al costat de Portugal i del Marroc

I l'altra medalla que s'ha emportat Luis Rubiales a l'ombra ha estat la concessió a Espanya del Mundial de Futbol del 2030, al costat de Portugal i del Marroc. A ningú no se li escapa que l'expresident de la RFEF va treballar dur en la candidatura, que va moure tots els fils que va poder perquè Espanya tornés a ser un país que acollís un Mundial des de la cita de 1982.

Rubiales no va aparèixer en cap fotografia després de la decisió de la FIFA, però és evident que té gran part de mèrit, a la qual cosa s'afegeix que part del seu nucli dur segueix en la RFEF, celebrant un dels grans objectius de Rubiales quan va assumir el càrrec com a president de la Federació, el 2018. "Les nostres infraestructures necessiten una millora perquè, tret d'alguns estadis, la majoria estan desfasats en comparació amb altres països europeus i de la resta del món. Un gran esdeveniment ajudaria el nostre futbol a trobar els fons necessaris si l'administració s'involucra com ha passat en altres cites internacionals. La riquesa generada per a Espanya seria excepcionalment positiva a tots els nivells", va afirmar l'expresident el febrer 2019.