El FC Barcelona ja ha rebut la llicència que permet realitzar l'execució total de les obres de construcció del nou Camp Nou. Tot i començar les obres de l'Estadi el passat mes de juny i d'avançar l'enderrocament de la tercera graderia aprofitant l'aturada del Mundial de futbol del passat desembre, el club estava pendent de rebre la llicència principal que dona llum verda a l'execució de les actuacions, sobre i sota rasant.

Gràcies a aquesta autorització, el club blaugrana podrà començar el gruix de l'obra durant la present temporada 2023/24. Amb les demolicions pràcticament finalitzades, les tasques a desenvolupar seran l'execució de l'estructura de la nova tercera graderia, incloent-hi les dues anelles d'hospitality. A més, també s'espera la impulsió d'accions al voltant de l'Estadi, com són les obres d'aparcament subterrani, la construcció del nou magatzem central intel·ligent i d'un espai experiencial, l'anomenat Barça Hospitality Room, per a informar els socis i comercialitzar el projecte.

Camp Nou en construcció / Foto: ElNacional.cat
El Camp Nou, en construcció / Foto: ElNacional.cat

Un Espai Barça sostenible i innovador

Amb la remodelació de l'Spotify Camp Nou i la introducció de l'Espai Barça, el club blaugrana espera ser una de les entitats capdavanteres del futbol mundial. Especialment en sostenibilitat, en el qual el nou projecte inclou millores amb l'objectiu de reduir l'empremta de carboni del club i tenir un impacte positiu sobre el medi ambient. La primera és la mobilitat sostenible, facilitant l'arribada a l'Estadi en transport públic i afavorint la mobilitat elèctrica amb la creació d'espais designats a bicicletes. Una aposta que ja s'està portant a terme a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, on el primer equip juga els seus partits aquesta temporada.

L'altre camp on es volen reduir les emissions contaminants és en l'eficiència energètica. Per això, el club instal·larà 18.000 m2 de plaques fotovoltaiques per generar l'electricitat necessària per a la il·luminació els dies de partit, a més d'aprofitar l'energia verda emmagatzemada al subsol per reduir el consum de calefacció i refrigeració. En l'àmbit tecnològic, el nou Estadi millorarà el sistema de seguretat i control d'accés de vehicles i buscarà treure el màxim rendiment de la connectivitat 5G amb la incorporació de tecnologies d'última generació.

La inauguració, prevista per a finals del 2024

Amb la concessió definitiva de la llicència d'obres per part de la Comissió de Govern de l'Ajuntament de Barcelona, les obres poden seguir tal com estaven previstes. La idea del club blaugrana seria inaugurar el nou estadi el novembre de 2024, en el que serà el 125è aniversari del club. Fins aleshores, el primer equip seguirà jugant a Montjuïc, on compta els partits per victòries. De moment, ha guanyat els cinc partits que ha disputat com a local.

Per poder complir aquests terminis, el club blaugrana també ha hagut d'avançar en les tasques relatives a la Modificació del Pla General Metropolità. Les obres d'urbanització del carrer Menéndez i Pelayo ja estan finalitzades i està prevista l'inici de la urbanització de la Travessera de les Corts, la segona fase de l'avinguda de Joan XXIII i del carrer d'Elisabeth Eidenbenz.