Pocs esportistes, per no dir cap, han defraudat més al món de l'esport en general que l'exciclista Lance Armstrong, que el 2012 va passar del cel a l'infern en ser acusat de dopatge sistemàtic per l'Agència Antidopatge dels Estats Units, la qual cosa li va suposar l'anul·lació de tot el seu palmarès a partir de 1998, inclosos, és clar, els 7 Tours de França que va guanyar de forma consecutiva.

Poc després, el mateix Armstrong va admetre haver utilitzat EPO, testosterona i transfusions de sang per millorar el seu rendiment.

Lance Armstrong 2005

Lance Armstrong, al Tour del 2005 / Viquipèdia Commons / Bjarte Hetland

I ara, per si no n'hi hagués prou, a Armstrong li ha caigut una altra duríssima acusació, en aquest cas per part de Jean-Pierre Verdy, cap de l'Agència Antidopatge Francesa entre 2006 i 2015, que en un llibre recentment publicat carrega amb duresa contra l'exciclista nord-americà. "Lance Armstrong és l'estafa més gran. Amb complicitat a tots els nivells. Va rebre un tracte especial. Molts em van dir que no havia d'abordar les llegendes, que m'anava a trobar sol. Però si les llegendes se sustenten en alguna cosa... també crec que tenia un motor a la bicicleta", ha manifestat Verdy en una entrevista al Le Parisien, unes declaracions que han aixecat una enorme polseguera, ja que Verdy deixa anar que Lance Armstrong també va utilitzar dopatge tecnològic, l'ajuda d'un motor a la seva bicicleta per millorar el seu rendiment en les set edicions en les quals va guanyar el Tour de França.

armstrong

Acusen Armstrong d'utilitzar un motor a la seva bicicleta

Després de la duríssima acusació, s'estan revisant imatges d'aquelles edicions del Tour, per intentar descobrir si alguns gestos d'Armstrong poden delatar l'ús d'un motor. "Encara tinc les imatges al cap d'una etapa de muntanya on va deixar tothom a terra. Al final de l'etapa, vaig trucar a tots els especialistes que conec i no entenien com era possible el seu rendiment, fins i tot amb l'EPO. Alguna cosa anava malament i tots els especialistes em deien el mateix. Eren persones que coneixien bé la cursa. No va ser l'EPO la que va marcar la diferència", afirma Verdy.

Enmig de la nova polèmica ha aparegut en escena Antoine Vayer, llegendari cronista del Tour de França, amb 23 edicions a la seva esquena, que ha decidit analitzar alguns vídeos sospitosos. "És l'ús d'un motor el que explica els seus 7.4 watts/kg durant 9 minuts i 33 segons per pedalada? Ascendint l'Alpe d'Huez després de 6 hores d'esforç, passant abans per Madeleine i Glandon", ha escrit Vayer al seu compte de Twitter. Als vídeos s'aprecia com Armstrong toca sospitosament el seu seient. Segons els acusadors, ho fa per activar el motor.

 

Imatge principal: Lance Armstrong, al Tour de França del 2009 / Flickr / Paul Coster