Kosmos, l'empresa que presideix Gerard Piqué, ha perdut el projecte amb el qual va néixer: la Copa Davis. L'exjugador del Barça va iniciar-se al món empresarial de l'esport fent-se amb el domini de la competició més emblemàtica i amb més història del tennis, però quatre anys després, sense complir amb les expectatives que s'havien plantejat en l'inici d'aquesta aventura, la seva relació amb la Federació Internacional de Tennis (ITF) s'ha acabat. Segons ha informat el mitjà digital 2playbook, l'ITF s'ha negat a tornar a negociar el fee que es va comprometre a pagar la companyia, que rondava els 40 milions d'euros per edició

La pandèmia i les noves tendències d'inversió en patrocini i TV han trencat amb un contracte que havia de durar 25 anys 

L'any 2019, Kosmos va entrar amb tot a la Copa Davis. L'empresa presidida per Gerard Piqué tenia clar que feia una aposta guanyada adquirint una competició històrica que passava per uns anys grisos. La idea de l'exjugador del Barça era modernitzar la competició per tornar a col·locar-la entre els esdeveniments esportius més vistos del món. De fet, l'aposta va ser tan gran que es van comprometre a invertir 3.000 milions de dòlars al llarg de 25 anys, però des de la primera edició, el 2019, es van adonar que no hi havia marge de rendibilitat per a la reinversió en el producte.

Copa Davis pista tennis EuropaPress
L'escenari de la Copa Davis en els instants previs d'iniciar un partit  / Foto: EuropaPress

Fets que es van accentuar encara més quan va aparèixer la pandèmia. Durant aquells anys, l'ITF sí que va acceptar renegociar els diners a cobrar, de manera que els 40,3 milions de dòlars que va percebre el 2019 es van rebaixar a només 10,2 milions el 2020, pels 19,7 milions que es va pagar el 2021. L'any 2022 ja es va recuperar el preu fixat en un inici; no obstant això, segons informa la mateixa font citada anteriorment indiquen que aquest any s'han pagat 32 milions d'euros, que el 2023 pujaven a 36 milions i el 2024 a 44 milions d'euros. Dades que indiquen la dificultat que ha tingut Kosmos per rendibilitzar un projecte que no ha acabat de funcionar malgrat haver estrenat en la vigent edició un nou format 'multiseu' per intentar recaptar més fons amb la venda d'entrades. 

Kosmos se centrarà en altres projectes i no abandonarà el món del tennis 

Ara bé, l'empresa de Gerard Piquè no es movia en una única direcció. Kosmos també té altres projectes, tots ells relacionats amb l'esport, que en els pròxims anys continuaran en marxa. L'últim d'ells que s'ha unit a la gestió del FC Andorra i del Mundial de Globus és la Kings League, que en les dues primeres jornades ha tingut un èxit increïble. La nova competició de futbol set ideada per Piqué, que té com a presidents dels diferents clubs a diverses personalitats com Ibai Llanos, el 'Kun' Agüero o Iker Casillas, entre d'altres, està trencant tots els números d'audiència i està en boca de tots, inclús de Javier Tebas, president de la Lliga, que va atacar amb unes dures declaracions el nou projecte de Kosmos. 

Però a banda d'aquestes de les tres apostes que ja hem comentat, Gerard Piqué i Kosmos continuaran lligats al tennis. I és que en les darreres setmanes, ha incorporat a la seva filial de representació -Kosmos Management- a jugadors de la talla d'Andrey Rublev, Borna Coric i Elina Svitolina. De fet, la companyia pot presumir de comptar amb un top 10 en homes i dones (Andrey Rublev, actual número 6 del món i Daria Kasatkina, número 8 del rànquing de la WTA). Així doncs, tot i perdre el projecte troncal sobre el qual girava l'empresa, Kosmos segur que continuarà tenint un paper protagonista en el món de l'esport des de l'apartat empresarial.