Negativa frontal. El jutge del cas Negreira, Joaquín Aguirre, ha denegat al FC Barcelona que sigui, a més d'investigat, acusació particular només en el delicte d'administració deslleial, segons una resolució comunicada pel gabinet de premsa del TSJC aquest dimarts.  El titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona raona que aquest delicte està en connexió amb el de corrupció esportiva entre particulars, o el de suborn, que ara els imputa, i no es poden separar. En el cas Negreira, el Barça, com entitat jurídica, és investigat.

 

A més, el jutge Aguirre critica obertament al president blaugrana, Joan Laporta, del qual assegura que ell també va fer pagaments a l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Arbitres (CTA), José María Enríquez Nagreira,  en el seu primer mandat, que la Fiscalia ja ha deixat clar que està prescrit. Això no obstant, el jutge Aguirre retreu a Laporta que ara vulgui acusar els expresidents Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell d'haver fet el mateix, i afirma   que "incorreria en frau de llei".

Crítica a Laporta

En el cas Negreira s’intenta escatir si els 7,5 milions d’euros que el Barça va pagar a Enríquez Negreira i al seu fill Javier Enríquez  entre els anys 2011 al 2018 va ser per influir als àrbitres. La Guàrdia Civil encarregada de la investigació per ara no ha trobat cap prova ni indici. 

En la resolució, el magistrat exposa que no s’ha atribuït al president del FC Barcelona, Joan Laporta, la comissió de cap delicte “no per raons antijurídiques dels actes realitzats en el seu primer mandat, sinó per l’aplicació de les regles de prescripció delictiva”, ja que recorda que també va fer pagaments a la família Enríquez, a través de societats interposades d'aquests. “Per tant, la conducta de Laporta en aquest respecte és idèntica a la dels presidents posterior”, manifesta el jutge Aguirre.

"Falta d'ètica"

El jutge del cas Negreira hi afegeix que “l’actual president del FC Barcelona és el que designa, bé directament bé a través d’altres persones de menor rang, a qui correspon l’equip jurídic que representa al FC Barcelona  en la present causa". I   d’aquesta deducció sosté que “resulta contraria tota ètica que qui va cometre uns actes idèntics als dels posteriors presidents pretengui personar-se en la causa com a acusació particular sota l’instrument jurídic del FC Barcelona, com si aquest fos una entitat abstracta amb un jo propi, aliè als directius del club”. I conclou que això podria constituir frau de llei.

Negreira al forense

Paral·lelament,  aquest dimarts José María Enríquez Negreira, acompanyat pel seu advocat, Daniel Pérez-Esqué, ha estat visitat per un forense per determinar el seu estat de salut i si podria afrontar un judici. La seva defensa sosté que té principi d'Alzheimer. A l'entrada de l'Institut de Medicina Legal, l'exnúmero 2 dels àrbitres ha caigut  a terra i l'ha ajudat a aixecar-se la seva dona i l'advocat.

Reclam a 8 bancs

D'altra banda, en una segona resolució, el jutge Aguirre ha aprovat la petició de la Guàrdia Civil de demanar a 8 entitats financeres (BBVA, Banc Sabadell, Bankia, Banco Santader, Bankinter, ING, Ibercaja i Caixabank) perquè proporcionin documentació dels comptes d'Enríquez Negreira, el seu fill i alguns familiars, i de les societats Dasnil 95 SL, Nilsad, SL, i Soccercam des del 2001 a l’actualitat. La finalitat, segons el jutge, és comprovar la quantitat transferida pel FC Barcelona per tal de comprovar les dades aportades per l’Agència Tributària a la denúncia.

El magistrat sosté que aquesta mesura de petició als bancs és “idònia i necessària per a la investigació del fet delictiu i alhora resulta raonable i proporcionada, perquè -hi afegeix- la invasió de la intimitat dels titulars dels comptes és mínima”.