“El català és una llengua oficial com el castellà i no hi ha cap problema que es declari en català en el judici”. Amb aquestes paraules, el president del tribunal de la secció 6a de l’Audiència de Barcelona, José Manuel del Amo, ha obert aquest dilluns la vista del judici del cas Neymar 2, en què es jutja el jugador brasiler, els seus pares i exdirectius del Barça i del Santos pel seu traspàs al club blaugrana el 2013. L’expresident del Barça, Josep Maria Bartomeu, a qui el fons brasiler DIS li demana  5 anys de presó, ha demanat declarar en català i el tribunal l'ha informat que no tindrà cap problema. També intervindrà en català l’advocat Jordi Pina, que porta la defensa del FC Barcelona, com a persona jurídica. La vista, que ha creat gran expectació mediàtica, es realitza en les dues llengües.

🔵🔴 Cas Neymar 2: les claus sobre la suposada estafa en el traspàs del jugador del Santos al Barça
 

📷 L'arribada més mediàtica al Palau de Justícia: Neymar, Rosell i el Barça, novament a judici
 

El judici ha començat en una sala de jurat de l’Audiència de Barcelona, en el Palau de Justicia, amb els sis processats a la banqueta d’acusats, i Neymar da Silva Santos Junior, a primera fila al costat del seu pare. La Fiscalia demana 5 anys de presó per a Sandro Rosell; 2 anys de presó per a Neymar Junior (que l’acusació particular eleva a 5 anys de presó) i per al seu pare (del mateix nom), i 1 any de presó per a la seva Nadine Gonçalves da Silva Santos, la mare de jugador, i tres anys de presó per al president del  Santos Odílio Rodrigues Filho pel delicte d’estafa. La fiscalia no acusa Bartomeu. També reclama que Rosell i els Neymar paguin 10 milions d’euros de multa cada un. Pel que fa a les persones jurídiques, la Fiscalia sol·licita que el Barça i el Santos paguin cada un 7 milions d’euros pels dos delictes, i l’empresa dels Neymar 1,4 milions. I finalment, reclama que Rosell i els clubs indemnitzin el fons DIS amb 3.228.400 euros, que és la quantitat que li faltaria cobrar amb el preu real del traspàs del jugador, que va ser de 40 milions d’euros, segons el ministeri públic, tot i que l’acusació particular l’eleva fins als 85 milions.

josep maria bartomeu, sandro rosell, neymar tsjc carlos baglietto
Els acusats, en el judici aquest dilluns. / Foto: Carlos Baglietto

El tribunal permetrà l’absència del jugador

El president de la secció 6a també ha informat Neymar, que ara juga al París Saint-Germain, que tindrà en consideració els seus compromisos professionals, ja que la seva defensa ha demanat que declari avui o demà i que se’l dispensi durant la resta del judici. “Ja hem mirat la lliga de França i la Champions i li oferirem la millor solució”, ha afirmat el president del tribunal al jugador. Per ara, les defenses exposen les seves reclamacions tècniques, en les qüestions prèvies, i es veurà si avui o demà pot declarar el jugador, que es mostra amb cara d’avorrit a la vista. El president del tribunal -que també és format pels magistrats Jorge Obach i Miguel Ogando- ha reclamat a les parts que siguin concisos "com fan els periodistes".

Tribunal1
El tribunal de l'Audiència de Barcelona, que jutja el cas Neymar 2, aquest dilluns. / Foto: Carlos Baglietto