Sempre que hem de parlar de futbol ens focalitzem en els jugadors, i gairebé sempre obviem que hi ha moltíssimes persones que formen part d'un club. Al Girona FC, actualment, Josep Maria Luis 'Jota' és l'encarregat de material, una persona imprescindible i molt estimada dins el conjunt gironí que les ha vist de tots els colors. "La gent del club m'aprecia molt i em dona molt de carinyo, estem en una categoria molt maca i m'agrada molt l'ambient que es respira. Si deixés aquesta feina, segur que la trobaria a faltar", assegura Jota als seus 66 anys, en declaracions a ElNacional.cat.

Quan es va oferir per ser l'encarregat del material del primer equip el Girona es trobava a la tercera divisió. Ara, després de fer història, els gironins competeixen a la màxima categoria del futbol espanyol i juguen contra el Barça, Reial Madrid o Espanyol. Des de llavors, tot ha canviat molt. Abans, com a instal·lacions, "només teníem l'estadi de Montilivi, i a vegades entrenàvem a altres camps de la zona com a Palafrugell", recorda Jota, que "carregava tot el material al seu cotxe, abans que tinguéssim una furgoneta, pels desplaçaments".

Jota utillero Girona / Foto: Girona FC - Nuri Margui
Josep Maria Luis "Jota", encarregat de material del Girona, col·locant bé la roba a les bosses / Foto: Girona FC - Nuri Margui

Des que el Girona va aconseguir l'ascens a primera divisió, l'any 2017, Jota es dedica exclusivament a fer d'encarregat de material. "Gairebé tot el material el tinc en un despatx del camp de La Vinya" (el centre d'entrenament del club), però "com que no hi ha gaire espai, per exemple, la roba de jugar els partits la guardo als vestidors de Montilivi", explica. Tot i la diferència de categories i la professionalització del club, la seva feina encara és més important: "Abans no tenia ajudant i ho feia tot jo sol, però ara sí. En els últims anys tenim molta més feina, més roba per rentar. L'equip entrena cada dia i no tens gaires dies de festa".

Girona pots estar tranquil: Jota ho té tot controlat

"Com més aviat preparem tota la roba millor!", apunta Josep Maria Luis, qui controla que als futbolistes no els falti res, que tothom tingui l'equipació i les botes per poder jugar el partit. I explica una curiositat que molts cops no tenim en compte: "Quan els jugadors s'intercanvien les samarretes hem d'estar al cas, mirar quines ens falten per crear-les de nou. I repassar que els números i dorsals estiguin correctament". Pel que fa a les botes, és un món totalment diferent. "Alguns jugadors tenen contractes amb marques, com Puma o Adidas, i ens envien unes noves botes cada tres mesos o així". Jota també remarca que, fins i tot, alguns futbolistes marquen amb una "P" (partit) perquè ell sàpiga quines són les botes d'entrenament o les de jugar al cap de setmana.

I ser encarregat de material d'un club de futbol professional, encara que tinguis algun ajudant, és una feina de molta responsabilitat. No et pots deixar res! I Jota ho té tot controlat. No es descuida mai res, el Girona pot estar tranquil. Però té una maledicció amb La Romareda: "les dues úniques vegades que m'he deixat alguna cosa va ser quan havíem de jugar al camp del Saragossa", diu somrient, i continua: "els dos cops em vaig descuidar les samarretes dels porters, vam agafar les d'escalfament!" Però ho van poder solucionar, emmarcant el nom i dorsal a la botiga del conjunt aragonès.

Josep Maria Luis "Jota" és història del Girona

4 de juny del 2017. El Girona empata a 0 contra el Saragossa i puja a la primera divisió per primer cop a la seva història, després d'estar-hi a tocar en dues ocasions. Però, l'ascens de l'any passat al camp del Tenerife, encara és més important per Jota: "No hi ha res com un ascens a primera. Enmig de la temporada passada semblava que no ho podíem aconseguir. Quan havíem de jugar contra els canaris, dins meu, pensava que ja estàvem a primera", admet Jota, que era molt optimista.

Malauradament, la relació entre encarregats de material es perd quan arribes a la màxima categoria espanyola. "En el dia de partit només hi coincideixes un moment, gairebé no xerres amb ells, només si necessiten alguna cosa. Abans tenies molta relació amb ells, venien al matí a muntar-ho tot, a primera és diferent, hi ha més seguretat i no pots entrar a l'estadi fins una hora i mitja abans aproximadament", lamenta Jota.

Jota utillero Girona FC / Foto: Girona FC - Nuri Margui
"Jota" celebrant un gol del Girona amb Arnau Martínez, en aquest curs 2022/23  / Foto: Girona FC - Nuri Margui

El Girona, entre els més grans: una referència a Catalunya

Fa 20 anys que Jota és l'encarregat de material del Girona. Era delegat de l'equip del seu fill quan li va arribar aquesta oportunitat. I segueix formant part del dia a dia d'un equip, ja professional, que competeix entre els millors. De fet, aquest dissabte a Montilivi els gironins rebran la visita de, ni més ni menys que el Barça. "No puc parlar malament de ningú, tothom m'ha tractat sempre molt bé", assegura. Ara, l'entrenador del Girona és Míchel Sánchez, "un malalt del futbol, una persona molt oberta i un exemple a seguir. Està molt integrat, està aprenent català".

Jota és present sempre en tots els desplaçaments i partits que juga a casa el Girona, sempre seient a la banqueta, per si hi ha algun contratemps. I forma part, evidentment, del dia a dia del club. Els gironins es troben a la mitja taula de la classificació i rebran la visita del Barça després d'una polèmica derrota al camp del Vila-real. "Sempre es nota molt la dinàmica que porta l'equip dins el vestidor. A l'autocar de tornada després del duel a Vila-real, semblava un cementiri. Quan guanyes sempre hi ha molta música i es fan bromes", afegeix.

Aficion Girona final play off ascenso EFE
Afició del Girona en el play-off d'ascens de la temporada passada, que significaria el retorn de l'equip a primera / Foto: EFE

I tants anys dins el club et permet veure créixer molts futbolistes. Jota guarda un gran record d'Àlex Granell, o Pere Pons: "Fa molts anys que conec a l'Àlex, des que té 5 o 6 anys, perquè és un any més gran que el meu fill. A més, com que els juvenils sempre venien a entrenar amb el primer equip, des de molt jove també conec a en Pere".  L'actual encarregat de material del Girona, que està vivint a Pals, segueix els partits del club des dels 7 anys, tot i que "abans seguia el futbol base, però des que tinc aquest càrrec no puc fer-ho". Passen els anys i Jota continua fent el crit per motivar els futbolistes abans de cada partit, "perquè ningú deia res i vaig decidir ser l'encarregat de fer-lo quan l'equip encara estava a segons B". Dues dècades al club són moltes, però Jota és un emblema del club i ningú li prendrà les ganes de fer el que més li agrada.