El Camp Nou ha sigut la seu de la VI Edició dels Diàlegs Acadèmics Ernest Lluch d’Economia i Futbol: “Models de club: estructura de propietat i governança". Un acte que ha comptat amb la presència del president del Barça, Josep Maria Bartomeu, que ha centrat el seu discurs a exaltar la singularitat del club, propietat dels socis, i en criticar l'aparició d'altres models econòmics com els clubs estat.

"És un orgull que el Barça sempre hagi sigut propietat dels socis, que el president sigui escollit en eleccions i que les grans decisions es prenguin en assemblea de compromissaris o, fins i tot, en referèndum", ha assenyalat Bartomeu, que ha volgut remarcar la singularitat del Barça dins la gestió esportiva i econòmica dels clubs. "Som un club democràtic. Tenim un model gairebé únic, som una anomalia dins el sistema. A més, gestionem uns diners i patrimoni que no són nostres, sinó dels socis.", ha defensat.

Contundent crítica als clubs estat

El discurs de Bartomeu ha versat sobre dos punts clau. L'exaltació dels punts positius del model de gestió del club que presideix i la dura crítica als clubs estat i als clubs que obtenen ingressos de fora de l'esport. "No és el mateix que el club sigui propietat dels socis o d'algú que fa que només sigui un negoci lucratiu. O ara, amb els clubs estat, que obtenen ingressos de fora del món de l'esport", ha criticat.

"No em cansaré d'exigir a la FIFA i a la UEFA que facin complir les normes per competir en igualtat. No és just que hi hagi clubs amb ingressos que no provenen de l'esport. El Barça és el club que més factura al món i tots els ingressos vénen de l'esport. Però competim amb clubs estat i això ens obliga a ser creatius i ambiciosos. S'han d'imposar sancions exemplars als qui no compleixen amb el fair play financer", ha assegurat Bartomeu.

El model Barça, més que un club

Però Bartomeu també ha volgut posar en valor que un club com el Barça competeixi de tu a tu amb els grans equips europeus que compten amb superpotències econòmiques al seu darrere: "Té molt de valor mantenir aquest model. Tots els beneficis els reinvertim en el futbol, ja sigui per mantenir les estrelles o per fer fitxatges que ens permetin competir per tots els títols."

"Sempre intentem mantenir les arrels a Catalunya, però amb una visió global. Impulsem polítiques socials, financem part dels desplaçaments dels socis... i tot això ho fem sense que tingui cap cost pels socis", ha defensat. Per finalitzar el discurs, ha volgut posar l'accent sobre els aspectes clau sobre els quals s'ha de centrar el Barça per mantenir-se a l'elit.

"Hem de ser molt forts econòmicament, però també cuidar el patrimoni del club per garantir-ne la independència dels poders polítics, mediàtics i econòmics. Només així serem un club lliure i propietat dels socis, com ha estat sempre i volem que segueixi sent", ha conclòs.