El Barça no només s'ha reforçat per al primer equip, sinó que el filial també ha tingut diversos canvis importants. El més transcendent és el de la banqueta, amb la sortida de Sergi Barjuan i la contractació del mexicà Rafa Márquez. Encara que l'estil és una cosa innegociable, el reanomenat Barça Atlètic ha de ser també un equip competitiu, com ho és la lliga que disputa, el Grup 2 de la Primera Federació, el tercer esglaó del futbol espanyol. Sense oblidar, per descomptat, que la principal tasca del filial ha de ser formar futbolistes que puguin servir per al primer equip.

El lateral Román Vega ja està a Barcelona i vesteix de blaugrana

Un dels últims exemples ha estat el d'Alejandro Balde, que amb 18 anys ha irromput amb molta força al primer equip, de la mà d'un Xavi Hernández que l'ha convertit en el lateral esquerre titular, per davant de Jordi Alba i Marcos Alonso. Cal veure si l'hispanodominicà aconsegueix refermar-se al lloc durant tot l'any, però el que sembla clar és que estarà tota la temporada amb els grans, la qual cosa deixa un buit en el perfil esquerre de la defensa del filial.

Un lloc que ja té ocupant, l'argentí Román Vega. També de 18 anys, la seva cessió des d'Argentinos Juniors es va fer oficial ja fa uns dies, però ha hagut d'esperar que es resolguessin els tràmits burocràtics perquè pogués volar a Barcelona. Ja amb tots els papers en regla, el nou lateral blaugrana s'ha desplaçat a la capital catalana, on ja ha passat la revisió mèdica pertinent abans de lluir de blaugrana a la seva nova casa, l'Estadi Johan Cruyff de la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Rafa Márquez només tenia un lateral esquerre fins ara

Amb aquesta incorporació, Márquez ja té doblada una posició que ara mateix només comptava amb l'internacional amb Espanya en categories inferiors, Álex Valle. Tant Valle com Román Vega són de l'any 2004, i hauran de lluitar per una posició que, pensant en el futur en el primer equip, hi pot haver alternatives. Perquè encara que sembla que l'aposta és Alejandro Balde, ni Jordi Alba ni Marcos Alonso tenen garantit seguir una vegada acabi la temporada.

Encara que la idea del club pugui ser fitxar un lateral de nivell, si es confia plenament en Balde perquè sigui el titular, si en el filial un dels dos ve trepitjant fort, pot fer dubtar el club. Vega està cedit per només una temporada, per la qual cosa tindrà un any per demostrar a Joan Laporta i als responsables esportius del club que val la pena apostar per ell el pròxim estiu.