"Estic trist però hem fet el millor per al Barça". Aquesta ha estat una de les sinceres reflexions del president Joan Laporta que ha fet des de l'Auditori 1899 del Camp Nou per explicar els motius de l'adeu a Leo Messi. Amb la impossibilitat d'incloure'l dins del fair play financer, ha apuntat com a culpables la junta anterior, encapçalada per Josep Maria Bartomeu, i les normes inflexibles de la Lliga.

Fa dos dies que Laporta va entendre que no hi havia solució. Esperaven firmar dijous la renovació, però tot va fer un gir radical i Messi havia de marxar per complir les normatives econòmiques. "És una situació de decepció per a les dues parts", ha explicat.

La nefasta herència de Bartomeu

No ha estat una compareixença fàcil. Segurament la més difícil en dues etapes de Laporta com a president culer. Emocionat, enfadat i nostàlgic, ha arribat seriós al Camp Nou abans d'aparèixer davant de la premsa. I ja des del primer moment ha explicat que han fet tot el que han pogut, però tot i haver-hi un acord per la renovació, ha estat impossible formalitzar-la.

joan laporta rueda de prensa leo messi efe

Joan Laporta durant la roda de premsa / EFE

"La base de tot és la calamitosa i nefasta feina de la junta anterior", ha afirmat amb contundència. El primer culpable de la situació límit a la qual s'ha arribat és Bartomeu, tot i que no l'ha citat directament en cap moment. "És una mala gestió que costa entendre, igual que la manera en que es van prendre les decisions", afegeix Laporta. "Per fer una auditoria hem trigat un parell de mesos, un entramat que passés del BarçaGate a l'Espai Barça, al marxandatge... un forat negre", explica.

A més, encara assenyalant la junta anterior, afirma que "els números són molt pitjors del que ens havien dit i del que nosaltres havíem previst". Laporta ha confessat que es preveuen unes pèrdues històriques de 487 milions. Però això no ha estat tot, ja que "el deute previst és molt més elevat i teníem uns contractes esportius vigents que fa que no tinguem marge salarial".

Messi Bartomeu Barça FC Barcelona

Josep Maria Bartomeu i Leo Messi abraçant-se / FC Barcelona

Inflexibilitat de la Lliga

Després ha parlat de la Lliga i de les condicions del fair play financer. La Liga de Fútbol Profesional, presidida per Javier Tebas, ha estat inflexible: "La Lliga hauria d'haver estat més flexible, però això no és excusa". Laporta i el Barça sabien quines eren les normes del joc, però lamenten que tot i fer esforços per encabir la renovació de Leo Messi, no els han permès inscriure'l. Ni amb el primer contracte acordat, ni amb un segon més rebaixat que estava pactat amb el futbolista argentí.

També ha afirmat que per poder entrar Messi dins de les normes econòmiques havien d'estar a favor de l'operació de CVC —que a hores d'ara està en dubte—, cosa que "suposaria una hipoteca pel club durant mig segle amb els drets de televisió". Laporta s'ha refermat dient que el club està per davant de tot: "El club està per sobre de jugadors i, inclús, per sobre del millor jugador del món".

Ha assegurat que "la massa salarial esportiva representa un 110% respecte la massa salarial del club". Això amb Messi dins de l'equip. Sense l'argentí baixa al 95% i encara estan per sobre dels límits permesos. Sense marge a res, ha afirmat que sí podran inscriure els jugadors fitxats aquest estiu, però no s'ha garantit al 100%. I recordant una altra vegada que ha estat culpa de "la gestió calamitosa de la junta anterior".

I afirma que "la ràtio que tenim en el límit salarial del Barça és de 4-1. Per entrar 20 milions hem d'alliberar 100". Una situació dramàtica i que només passa per la rebaixa salarial dels futbolistes de la primera plantilla. Laporta ha explicat que estan treballant en aquest sentit, però que "no és gens fàcil i alguns jugadors ja s'han rebaixat el seu salari en anteriors negociacions".

Agraïment etern a Leo Messi

Laporta ha reconegut estar "trist", i més sabent que "en Leo es volia quedar al Barça i nosaltres volíem que es quedés". El capità marxarà de forma sobtada però el president blaugrana afirma que "que li estarem agraïts eternament".

A més, també confirma que "en Leo ha demostrat la seva estimació pel Barça" per tots els esforços que ha fet per poder seguir sent jugador del Barça. "Ha demostrat que es volia quedar al Barça encara que econòmicament l'oferta no arribés a la resta que tenia", ha explicat.

Encara parlant sobre Messi, Laporta s'ha referit a ell dient que "en Leo deixa un llegat excel·lent, ha fet història i ha estat el jugador amb més èxits acumulats, ha deixat empremta i ha estat la referència d'una etapa esplendorosa del Barça". Però després de les lloances ha arribat la crua realitat: "Espero que la puguem superar".

"Comença una nova era, i hi ha un abans i un després al Barça", ha dit Laporta amb la mirada perduda. I ha reconegut que havien de prendre una decisió definitiva perquè "el jugador té altres propostes i aquí hi havia un temps límit".

Laporta, que afirmat que "hem avançat el post Messi dos anys". Per tant, la idea era que tot i renovar-lo per cinc temporades, l'etapa de l'argentí acabés d'aquí dues o tres temporades. El president blaugrana ha reconegut que "portàvem més de dos mesos de negociacions i hem passat per vàries fases", però al final no han pogut complir els límits de la Lliga i "hi han altres clubs que volen que es compleixin les normes".

"Tenim 122 anys d'història i sempre hem seguit endavant", afirma el màxim mandatari culer. I també ha reconegut que "l'homenatge que es farà a Leo Messi serà el que ell vulgui". Laporta ha assegurat que "nosaltres li faríem un homenatge cada dia pel que ha fet pel Barça", però li faran el comiat que es mereix. Ara només queda esperar a veure què passarà amb Messi, i en els propers dies segur que hi hauran novetats.

 

Imatge principal: Joan Laporta durant la roda de premsa a l'Auditori 1899 del Camp Nou / EFE