L'ecosistema del futbol europeu del qual formen part tant les lligues de futbol professional, entre elles LaLiga, com associacions de clubs i aficionats van mostrar una vegada més el seu més complet rebuig del nou intent de A22 Sports de rellançar la Superlliga, avalada per Reial Madrid, el FC Barcelona i Juventus.

El president de LaLiga, Javier Tebas, va donar resposta a aquest nou intent de la Superlliga en una carta oberta que publiquen avui els diaris 'El Mundo' i 'Marca' a Espanya, i també alguns dels més prestigiosos mitjans de comunicació internacionals, com els alemanys 'Bild' i 'Kicker', el britànic 'The Athletic', l'italià 'Gazzeta dello Sport' o el portuguès 'Record'.

En ella demana a la gent que "no es deixi enganyar". Tebes titlla aquesta nova proposta de "cop d'Estat dels grans clubs per fer-se amb el control total i convertir el futbol europeu en un esport per a l'elit, no per a tothom". I assenyala taxatiu que "es tracta de l'últim intent de segrest del futbol europeu per part dels grans clubs que han pres repetidament com a ostatges als diversos organismes del futbol europeu, assegurant-se cada vegada més diners i poder per a si mateixos".

Tebes és crític amb el model de governança que pretenen instal·lar i adverteix que només tindrien poder de decisió "els grans clubs", mentre "els petits i mitjans no podran participar ni ser decisius a canvi de l'almoina dels grans".

El president de LaLiga torna a assenyalar que aquesta competició acabaria amb els campionats nacionals. En aquest sentit, posa de manifest que "les lligues nacionals representen avui el 75% dels ingressos generats en el futbol europeu", ja que són "més de 40 lligues i associacions professionals a Europa, més de 1.500 clubs professionals, més de 53.000 futbolistes professionals, més de 75.000 empleats no esportius que, en conjunt, generen més de 25.000 milions d'euros en ingressos i molts llocs de treball al seu voltant", i alerta que la implantació d'aquesta iniciativa "suposaria la destrucció esportiva i econòmica de les esmentades lligues nacionals".

A més, Tebes utilitza la ironia per rebatre alguns dels punts més controvertits del decàleg publicat ahir per diversos mitjans europeus i firmat per Bernd Reichart, CEO de A22 Sports: "Quina és aquesta increïble recepta per a l'èxit presentada pel senyor Reichart? Una 'competició multidivisió de 60 a 80 equips' seleccionats 'per mèrits esportius anuals', sense 'membres permanents' i un mínim de 14 partits per temporada. Tot això, per descomptat, sense problemes de calendari. Increïble. Certament increïble".

Finalment, Tebes es pregunta si "el senyor Reichart i els seus amics", entre els que inclou Florentino Pérez com a "autor intel·lectual" d'aquesta iniciativa, són els més llestos i els altres, UEFA, Federacions, Lligues, clubs i aficionats, som els més ximples?".

El llançament ahir d'un nou model de Superlliga coincideix en el temps amb el pronunciament final del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que s'estima que veurà la llum el proper mes de abril,y que dictarà sentència a aquest conflicte generat al si del futbol europeu que per als seus opositors pretén trencar els fonaments d'un model competitiu que ha estat vigent els últims 100 anys i que "continuen donant suport a les lligues europees, clubs i aficionats".