Dues genialitats de Barella i Insigne han permès a la selecció italiana desfer-se de Bèlgica (1-2) i assegurar-se una plaça a les semifinals contra Espanya. Itàlia, una gegant desapareguda en els últims grans tornejos, torna a ser temible amb un equip que barreja la veterania dels centrals amb l'ambició d'estrelles joves com Barella o Chiesa. L'Espanya-Itàlia es jugarà dimarts a les 9 del vespre a Wembley i els italians hi arriben després d'acumular 32 partits consecutius sense perdre.

La primera tanda dels quarts de final tenia tot un Bèlgica-Itàlia com a cirereta del pastís. Després de l'emocionantíssim Suïssa-Espanya que ha acabat amb els de Luis Enrique passant a semifinals gràcies als onze metres, dos dels grans combinats d'aquesta Eurocopa estaven destinats a oferir-nos un gran espectacle futbolístic. En joc, el rival de la selecció espanyola en la primera semifinal a Wembley, la casa del futbol anglès.

Lukaku Chiellini EFE

Lukaku i Chiellini han reeditat els duels que protagonitzen a la Serie A amb l'Inter i la Juve / EFE

El context era immillorable, i ben aviat el partit ha acompanyat. Lukaku liderava els primers atacs belgues però entre el fora de joc i la solidesa azzurra contenien les envestides del potentíssim davanter de l'Inter. Itàlia, en canvi, hauria pogut avançar-se a pilota aturada, però la rematada de Bonucci a una falta lateral ha estat invalidada per un clar fora de joc.

Donnarumma apareix quan se'l necessita

Tots els grans equips tenen un gran porter, i Itàlia ha necessitat que Donnarumma posés dues mans espectaculars a De Bruyne i Lukaku per poder marcar el primer gol del partit. Barella ha aprofitat un error en la sortida de Vertonghen i ha tret tota la seva classe per retallar dins l'àrea i creuar la pilota lluny de l'abast de Courtois.

Estava morint el primer temps quan Insigne ha decidit clavar un xut llunyà a l'escaire i fer el segon. Però Bèlgica, lluny de resignar-se a marxar el descans a dos gols, ha aprofitat un penal dubtós sobre el jove i elèctric Doku per retallar distàncies gràcies al fet que Lukaku no ha fallat des de la pena màxima.

Insigne Italia Belgica gol eurocopa EFE

Insigne ha marcat el 0-2 amb un golàs des de fora de l'àrea / EFE

Doku, el factor sorpresa de Bélgica

A la represa, Itàlia no tenia intenció de recular i seguia percudint per buscar el tercer. Però Bèlgica intentava fer mal a les esquenes amb un Jérémy Doku amb ganes de mostrar-se en un gran escenari. El jove atacant de 19 anys volia ser protagonista i en una passada seva a l'espai Kevin De Bruyne ha servit una assistència de gol a Lukaku que el defensa Spinazzola ha tret sobre la línia gairebé sense voler.

El lateral de la Roma, actiu en defensa però també en atac. La capacitat física li permet desplegar-se amb facilitat, i ho hauria pogut aprofitar per marcar el tercer però Courtois ha vist com la definició de Spinazzola marxava fora i mantenia viu al seu equip.

Verratti De Bruyne Belgica Italia Eurocopa efe

De Bruyne i Verratti, els líders del mig del camp / EFE

El balaguerí Roberto Martínez, seleccionador belga, ha volgut canviar el partit amb un doble canvi, però Chadli, just després de crear una ocasió claríssima s'ha trencat i ha durat 3 minuts al partit, abans de ser rellevat per Praet. També ha marxat lesionat Spinazzola, pels italians, i és que l'exigència del tram final de temporada no perdona.

Després d'uns minuts d'interrupcions que només afavorien als italians, la selecció belga ha intentat monopolitzar les possessions i els atacs. Les espurnes de futbolistes com Doku o De Bruyne mantenien la incògnita de si podrien, com a mínim, forçar la pròrroga, en sintonia amb una competició que ens està regalant unes altíssimes dosis d'emoció en cada enfrontament.

Però Itàlia ha jugat amb maduresa i sobrietat per resistir fins al final i celebrar una classificació per les semifinals d'una Eurocopa que deixa la sensació que el món del futbol ha tornat a recuperar un gegant que havia perdut en els últims temps.