Un nou format a partir de 2024: la nova milionària reforma que planteja la UEFA per la Supercopa d'Europa d'aquí a dues temporades comporta un abans i un després per la competició. Un gir de 180 graus en la idea del torneig organitzat per la màxima institució del futbol europeu.

Aquesta nova modificació de la Supercopa d'Europa afegirà nous convidats: a més dels campions de la Champions i l'Europa League (els equips que han dut a terme històricament els enfrontaments d'aquesta competició), també s'apuntarà a la festa per lluitar i endur-se el títol el campió de la Conference League. Els clubs europeus viatjaran a l'altra banda de l'Atlàntic, on els rebrà el quart participant als Estats Units, el guanyador de la MLS nord-americana.

Celebracion Real Madrid Supercopa de Europa / Foto: Europa Press
El Reial Madrid, vigent campió de la Supercopa d'Europa, celebra el títol que va guanyar davant l'Entratch de Frankfurt / Foto: Europa Press

Final Four, la nova aposta de la UEFA 

Segons informa el mitjà britànic The Guardian, la UEFA considera fer un canvi radical a la Supercopa d'Europa, amb una ronda eliminatòria i una final que enfronti quatre equips: el campió de la Champions, el de l'Europa League, el de la Conference i el de la Major League Soccer. 

L'entitat europea presidida per Aleksander Čeferin vol sortir de la seva zona de confort. En primer lloc, cal tenir en compte que seria estrany disputar una nova competició afegint-hi només el campió de la nova Conference League, en què probablement una lligueta entre els tres guardonats seria l'opció més lògica. A la UEFA, però, li interessa més marxar d'Europa per primer cop a la seva història, fomentant la innovació en el futbol. 

És per això que, més enllà que a l'aficionat l'atreu més una fase de K.O. que una lligueta, la UEFA ha volgut fer més gran el seu nom i portar-lo fins a Amèrica, disputant allà els partits de la Supercopa d'Europa i convidant el campió de la MLS.

Aleksander Čeferin EFE
Aleksander Čeferin busca innovar el futbol europeu abans de guanyar-se més opositors / Foto: EFE

Aleksander Čeferin té un pla

A la principal entitat de futbol europeu se l'ha acusat durant els darrers anys de poc innovadora i d'envellida, cosa que li ha generat enemics a Čeferin. La UEFA, doncs, estudia remodelar la competició que fins ara enfrontava els guanyadors de la Champions i l'Europa League. 

Els motius que exposa el nou model de competició són, doncs, el gran mercat que hi ha als Estats Units (molt poc explorat des d'Europa) i, sobretot, els acords televisius aconseguits. La creació de la recentment nascuda Conference League ha estat, també, una motivació per al nou format de la Supercopa europea.