"Avui em sento qatarià, àrab, africà, gai, discapacitat, treballador migrant”. Així és com Gianni Infantino, president de la FIFA, ha començat un monòleg de quasi una hora al solemne Virtual Stradium 1 del centre de premsa de Doha davant de 500 periodistes per defensar el país que demà, a partir de les 17:00, albergarà el Mundial de Futbol. L’actual president de la FIFA ha al·legat que “sé què és patir assetjament de petit. Era pèl-roig i vaig patir bulling. Vaig plorar i vaig intentar participar-hi. Si llegís la premsa estaria deprimit. Sóc fill de treballadors emigrants, que van treballar en condicions molt complicades a Suïssa”.

Tot això per defensar a Qatar i les polèmiques que s’han generat al voltant de la seva designació per albergar el major escenari futbolístic del món. De fet, Infantino s’ha atrevit a dir també que “Qatar ha progressat i en parlarem, com també espero que parlem de futbol. La FIFA està orgullosa de ser aquí. Em cansa de llegir comentaris sobre gent i decisions de fa dotze anys. Serà el millor Mundial. La gent el que vol és el futbol".

Gianni Infantino Bryan Swanson FIFA Mundial Qatar / Foto: EFE - Moahamed Messara
Gianni Infantino Bryan Swanson FIFA Mundial Qatar / Foto: EFE - Moahamed Messara

L’explotació dels treballadors, sota la mirada de la FIFA

Un dels aspectes més polèmiques que han envoltat aquest Mundial ha estat la situació dels milers de treballadors que han construït les infraestructures que han fet possible que aquest esdeveniment sigui una realitat. Segons Infantino, els darrers mesos hem viscut una doble moral. "Quantes empreses europees guanyen diners aquí o a altres països de la zona i s'han preocupat dels treballadors? Cap. Potser guanyaven menys si ho feien. Nosaltres, sí. Aquí defenso el futbol i les injustícies. La FIFA es preocupa i Qatar també. Saben quants periodistes van venir a un acte sobre discapacitats fa dos dies? Quatre."

"Hi ha milers de treballadors migrants moren i ningú se'n recorda. Qatar ha ofert a molts migrants guanyar deu vegades més que al seu país”. Paraules que han estat rebudes amb un fort rebuig per part de tot el món del futbol, incapaç d’entendre les paraules d’Infantino.

Estadi de Qatar / Foto: Europa Press
Estadi de Qatar / Foto: Europa Press

Sobre la situació del col·lectiu LGTB

L’altre punt més polèmic sobre les normes vigents al país qatarià ha estat el que es refereix al col·lectiu LGTB. En aquest sentit, el president de la FIFA ha volgut defensar el paper de l’estament que ell dirigeix per defensar els seus drets.” Celebrem el Mundial i espero que la gent pugui riure. Els gais són benvinguts a Qatar. És un procés i ens oblidem el que hem viscut. No som les Nacions Unides, però tenim la pilota, la pilota. Dones a l'Iran, treballadors... si estan una mica millor, assumeixo les crítiques".

“Tant de bo tots els problemes del Mundial siguin el de la cervesa”

Rueda prensa FIFA Mundial Qatar 2022 / Foto: Noushad Thekkayil
Rueda prensa FIFA Mundial Qatar 2022 / Foto: Noushad Thekkayil

En les darreres setmanes s’han viralitzat molt totes les prohibicions que existeixen a Qatar i als seus estadis. Una d’elles, ha estat la de no poder consumir alcohol. Sobre això, Infantino ha volgut restar-li importància. "Crec, de totes maneres, que es pot passar tres hores sense beure cervesa, però com que és un país àrab sembla que és un gran problema. A França, Espanya i algun país més ja passa el mateix. Budweiser és un dels socis de la FIFA i seguirem amb ells fins al 2026. Tant de bo tots els problemes del Mundial sigui el de la cervesa”.

Malgrat això, l’intent d’Infantino de netejar la imatge de Qatar no sembla haver convençut a ningú. De fet, les declaracions han arribat a generar l’efecte contrari. L’intent de blanqueig per part de la FIFA ha alimentat unes crítiques que continuaran vigent durant molt de temps.