Thomas Bach, president del Comitè Olímpic Internacional (COI), no podia haver protagonitzat una pitjor primera intervenció després d'aterrar al Japó.

Thomas Bach COI Europa Press

Thomas Bach, president del COI / Europa Press

Un lapsus que li pot sortir car

Després de romandre aïllat durant 3 dies a l'hotel de 5 estrelles destinat a membres del COI en el centre de Tòquio, Bach es va desplaçar fins a la seu del comitè organitzador per fer una conferència i, tot just començar, va tenir un lapsus que ha generat una enorme indignació al Japó.

"El nostre objectiu comú són uns Jocs segurs per a tothom: per als esportistes, per a totes les delegacions i, el més important, també per al poble xinès", va afirmar Bach davant de l'estupefacció de tots els presents. Poc després, el president del COI va rectificar i va dir "poble japonès", però el mal ja estava fet.

Malgrat que en la traducció de l'anglès al japonès es va ometre l'error, els mitjans locals no van tardar a informar de la frase de Bach.

Thomas Bach COI Europa Press

Thomas Bach va ser rebut a Tòquio per un grup de manifestants / Europa Press

Les xarxes socials carreguen contra Bach

Com era d'esperar, el lapsus de Bach ha generat un terratrèmol a les xarxes socials, amb burles de tota mena, encara que també amb molts japonesos que han volgut mostrar la seva indignació davant d'una declaració considerada de racista. Bach és titllat d'"estúpid", "imbècil" i "ignorant" i també hi ha qui demana que sigui declarat persona non grata.

"Primer arrisca un país sencer per la seva total falta de responsabilitat i amor pels diners, i ara a més és un racista... Poden arrestar ja aquest senyor, si us plau?", afirma una usuària del Twitter.

bach1

A prop del 80% dels toquiotes, en contra dels Jocs

No s'ha d'oblidar que des de fa setmanes al Japó hi ha un enorme corrent partidari de la cancel·lació dels Jocs Olímpics, vistos com un enorme risc per a la població en un moment en què els casos de coronavirus no paren d'augmentar.

S'ha anunciat l'estat d'emergència i també que no hi haurà públic en cap de les proves, fets que demostren, per als contraris, que els Jocs s'haurien de realitzar en un altre moment. El problema és que les autoritats japoneses no poden cancel·lar-los sense el beneplàcit del COI, ja que això provocaria l'incompliment d'una infinitat de contractes. De fet, a prop del 80% de la població local està en contra dels Jocs Olímpics.

Jocs Olimpicos Tokio Estadio Olimpico 2

Vista aèria de l'Estadi Olímpic de Tòquio / olympics.com

El Japó ha invertit oficialment 15.400 milions de dòlars en els Jocs, però les auditories governamentals apunten que la xifra és molt més elevada. Tòquio ha reportat aquest dimarts 830 nous casos de coronavirus, pels 593 registrats fa una setmana. És el 24è dia consecutiu amb més infeccions que en els set dies previs.

 

Imatge principal: un manifestant, protestant contra la presència de Thomas Bach a Tòquio / Europa Press