Al Japó cada vegada hi ha menys persones que volen que aquest estiu se celebrin els Jocs Olímpics de Tòquio. Les enquestes contràries a la celebració dels Jocs Olímpics entre la població japonesa, de fet, han passat en poc temps del 66% en contra de l'esdeveniment al 83%.

Els metges de Tòquio demanen la cancel·lació dels Jocs

I mentre les protestes pels carrers de Tòquio són cada vegada més nombroses, es van unint a la negativa organitzacions de tota mena. L'última, molt rellevant, ha estat l'Associació de Metges de Tòquio, que representa més de 6.000 metges, que ha fet arribar una carta a Yoshihide Suga, primer ministre del país nipó, demanant-li que reflexioni i cancel·li els Jocs Olímpics. "Els hospitals estan molt ocupats i gairebé no tenen capacitat lliure. Sol·licitem encaridament a les autoritats que convencin el COI que la celebració dels Jocs Olímpics és difícil i que haurien de cancel·lar-se".

jocs toquio coronavirus efe

Els Jocs Olímpics de Tòquio tornen a córrer el risc de quedar suspesos / EFE

La setmana passada, sense anar més lluny, es va mostrar en contra de la celebració dels Jocs Hiroshi Mikitani, CEO de Rakuten. "És perillós allotjar un gran esdeveniment internacional d'aquest tipus. Veiem que molts països encara estan lluitant contra aquest virus, inclosos l'Índia i el Brasil. I encara no és moment de celebrar-los".

De moment, ja s'han recollit més de 350.000 firmes en contra de la celebració dels Jocs Olímpics, una xifra que s'espera que es multipliqui en els pròxims dies.

Anelles JOCS OLÍMPICS Jocs Olimpics Toquio 2020 EFE

El govern japonès no és partidari de cancel·lar els Jocs Olímpics de Tòquio / EFE

La línia que separa la salut de l'economia

Com tantes altres decisions durant la pandèmia del coronavirus, el principal motiu pel qual els dirigents japonesos estan fent tot el possible perquè els Jocs es disputin és econòmic. "Existeixen diverses clàusules dins d'aquest acord de ciutat amfitriona, si el Japó cancel·lés unilateralment el contracte, llavors, en general, els riscos i pèrdues recaurien en el comitè organitzador local", asseguren experts legals a la BBC.

Qüestionat per aquest assumpte, Yoshihide Suga, el primer ministre japonès, va assegurar fa uns dies que mai no prendrien una decisió així per motius econòmics. "No posaria els Jocs per davant de la salut pública". El problema, és clar, és que la cancel·lació oficial l'ha de fer el COI, que es fa l'orni. Si el Japó fos qui prengués unilateralment la decisió, hauria d'assumir sancions econòmiques molt importants.

 

Imatge principal: les medalles dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 / Europa Press