El nom del dia en el món de l'arbitratge espanyol és Guadalupe Porras Ayuso. L'àrbitra extremenya es convertirà a partir del proper mes d'agost quan comenci la Lliga Santander 2019/20 en la primera col·legiada de la història de Primera Divisió.

Així ho ha confirmat la Reial Federació Espanyola de Futbol, que també ha anunciat César Soto Grado i Valentín Pizarro Gómez també com a debutants a la màxima categoria del futbol espanyol.

Porras Ayuso, internacional des del 2014, es convertirà en la primera dona en debutar a la màxima categoria del futbol espanyol i intentarà completar els passos que Marisa Villa, actual responsable d'arbitratge femení del CTA, que va aconseguir l'ascens a Primera, però no va arribar a debutar per requisits físics.

Guadalupe Porras aconsegueix arribar al màxim nivell després de tota una carrera dedicada a l'arbitratge. Als 16 anys va començar, només va estar una temporada a Tercera Divisió i ja va ascendir de categoria. Vuit anys a Segona B, dos a Segona Divisió i ara, als 32 anys, l'esperat ascens a Primera Divisió.