Segons el palmarès oficial de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), els anys 1937 i 1938 cap club no va obtenir la Copa d'Espanya, per la Guerra Civil, mentre que el 1939 el campió va ser el Sevilla, que va vèncer per 6-2 al Racing de Ferrol a la final disputada a Montjuïc.

Des de fa moltíssims anys, però, el Llevant, en el palmarès del qual no figura cap Copa, reclama que va ser el campió de l'esmentat torneig el 1937, ja que mai no es van anul·lar oficialment les competicions realitzades durant la Guerra Civil.

Copa Espanya Lliure / Llevant UD

La Copa Espanya Lliure, al museu del Llevant / Llevant UD

Una Copa als territoris republicans

El 1937, en plena Guerra Civil, el València decideix organitzar la Copa Espanya Lliure, també coneguda com a Copa de la República, en què participaran clubs de futbol que siguin a territoris sota el control de les autoritats republicanes. Finalment, el torneig el van disputar el València, el Llevant, l'Espanyol i el Girona, una lligueta i posterior final, disputada a Sarrià, que es va acabar emportant el club granota, llavors blanc-i-blau.

La Federació Espanyola, i menys en temps de dictadura franquista, mai no va voler donar oficialitat a aquella competició, mentre que sí que ho va fer amb l'edició del 1939, denominada Torneo Nacional de Fútbol, en la que no van participar els clubs de Catalunya, Madrid, València, les dues Castelles, Múrcia, Astúries, Extremadura o les Canàries. Aquella Copa la va guanyar el Sevilla, i així consta al palmarès oficial.

De fet, un dels principals motius que ha argumentat el Llevant és que en moltes de les edicions de la Copa de principis del segle la competició va ser molt esbiaixada, amb participants per invitació o fins i tot organitzades per algun club concret. Totes han estat oficialitzades excepte una, la de 1937.

Bs1T zTIcAAGsbo

Crònica de l'època amb l'equip del Llevant que va guanyar Copa de la República / Twitter

El Govern espanyol reconeix la competició: falta la RFEF

Després d'anys de reclamacions, el 2007 el Llevant va aconseguir portar al Congrés dels Diputats la seva petició perquè la Copa que va guanyar el 1937 fs oficial, però el Govern va traslladar la decisió final a la RFEF, que va decidir no atendre la reclamació del club valencià. ​

El Llevant, però, no es va quedar de braços plegats, fins a aconseguir que aquest dijous el Govern espanyol s'hagi tornat a postular a favor del reconeixement de la competició. Tot prové de la consulta del senador de Compromís Carles Mulet, que va preguntar per què no s'han materialitzat els acords aprovats el 2007 al Congrés.

El Govern ha contestat favorablement, encara que amb una esmena afegida pel PSOE, que torna a remarcar que el reconeixement ha de ser convalidat per la RFEF. Així i tot, a través del Consejo Superior de Deportes, el Govern insta a la RFEF a iniciar els tràmits necessaris i dugui a terme els tràmits oportuns per al reconeixement oficial, a tots els efectes, del campionat de la Copa disputada l'any 1937, dels seus participants, de la final celebrada a Barcelona així com del resultat, que va donar com a vencedor al Llevant FC, avui Llevant UD.

 

Imatge principal: el nou logotip de la Copa del Rei / RFEF