Pot un videojoc de futbol com el FIFA fomentar la ludopatia? La resposta és sí. Aquest divendres, el ministre de consum del govern espanyol, el podemita Alberto Garzón, va anunciar a la comissió del Congrés la posada en marxa d'un pla per combatre les loot boxes (caixes de recompensa), un tipus de premi que els usuaris de videojocs obtenen a canvi de diners reals.

Què són les "loot boxes"?

Com el seu nom indica -caixes de recompensa en català- les loot boxes són una selecció aleatòria d'articles d'un videojoc que l'usuari rep a canvi d'un pagament. Aquestes es poden aconseguir a través de monedes virtuals del mateix videojoc, però també a canvi de diners reals.

La millor manera d'explicar com funciona aquest mecanisme és a través d'un cas real. Al videojoc de futbol FIFA 20, per exemple, els usuaris poden comprar sobres que amaguen els cromos de diversos futbolistes. Com si es tractés d'una rifa, i després d'haver realitzat la transferència, la persona que paga pot ser recompensada amb el cromo de Leo Messi... però també amb el d'un futbolista molt més mediocre. És a dir, no paga per un article concret, sinó per la possibilitat que li toqui un de bo.

Aquest sistema, que també està incorporat en títols d'èxit com Battlefront 2, Counter Strike o Overwatch, pot provocar que menors d'edat emprenguin el perillós camí dels jocs d'atzar ben aviat. En part, també, perquè alguns dels youtubers més populars de la plataforma en fan apologia conscient o inconscientment als seus canals. 

Fil a l'agulla

Per aquest motiu, el govern espanyol s'ha proposat regular un mecanisme que, segons Garzón, "forma part d'una de les estratègies de fidelització del sector del videojoc". Segons el ministre de consum, les loot boxes poden provocar que "una nena de 15 o 16 anys demani al seu pare 10 euros, i uns altres 10 euros, i uns altres 10", donant pas així a comportaments "compulsius". 

A diferència d'altres països europeus, Espanya no compta amb cap llei per regularitzar aquests sistemes. Per aquest motiu, Garzón va qualificar el seu reial decret com "un pas de gegant" per sortir de "la llei de la selva".