Quasi 3 anys després, una nova Eurocopa prendrà inici a Múnic. En l'extraordinària edició de 2020 — disputada durant l'estiu de 2021 per culpa de la pandèmia — Itàlia va tancar el teló com a campiona. Tot i que ni de bon tros partia com a principal favorita, la selecció azzurri va conquerir el seu segon europeu a la tanda de penals davant Anglaterra, aprofundint en una ferida que els britànics tenen oberta des del Mundial de 1966.

Són ja 58 anys de sequera de títols per als Three Lions, essent encara més dolorosa la derrota a la final de la darrera Euro en produir-se precisament a Wembley. Aleshores, com no podria ser d'una altra manera, l'equip de Gareth Southgate ja era favorit. De cara a aquest pròxim mes de juliol, també és candidat a gravar el seu nom a l'anhelat títol, però és França la selecció que parteix un punt per sobre per adjudicar-se l'Eurocopa 2024.

Kylian Mbappé celebrando golazo Polonia Francia / Foto: EFE
Kylian Mbappé celebrant un gol davant Polònia al Mundial de Qatar / Foto: EFE

El factor Mbappé, diferencial

Les noves generacions marcaran el grau de solidesa d'una França lleugerament favorita, però que ho ha de demostrar. La joventut remodelarà el conjunt gal, que combina veterans que ho han vist, jugat i guanyat tot amb joves que tenen ganes de menjar-se el món. Kylian Mbappé és la perfecta barreja entre aquests dos perfils, tot un veterà de 25 anys que ja sap que és liderar els seus en els dos últims Mundials, assaborint la glòria en el primer i la devastació en el segon.

I és que, a banda de quedar-se a un sol pas de l'Olimp del futbol mundial de nou a Qatar 2022, França té l'espina clavada de la darrera Eurocopa. Suïssa mai és un bon company de viatge. No és la més temible, però sí que és la parella de ball que ningú escolliria. A l'Eurocopa 2020, els de Murat Yakin van dur als de Deschamps a la loteria dels 11 metres i, allà, Yann Sommer va treure els seus millors passos davant un Mbappé que es va acabar trepitjant els peus. Per a més inri, l'astre francès arribarà a la cita amb la següent imatge gravada a foc.

Mbappe Sommer Francia Suiza EFE
Yan Sommer, després d'aturar un penal a Mbappé que valia uns quarts de final / Foto: EFE

Alemanya segueix sent Alemanya

De cara a aquesta nova edició, Suïssa serà un dels principals obstacles del trampós Grup A en què Alemanya està cridada a sortir campiona. Si França era un exemple de barreges generacionals, el combinat teutó tres quarts del mateix. Primerament, perquè joies com Jamal Musiala i Florian Wirtz volen aportar el plus que els Gündogan, Rüdiger i Müller van necessitar en el seu naufragi del darrer Mundial.

El mateix Musiala, amb tan sols 19 anys, ja va posar-se la seva selecció a l'esquena, però un rival enganyós com el Japó va acabar fent sonar la campana per quedar com a primer de grup per davant d'Espanya i d'una Alemanya que no va passar de la lligueta. Sigui com sigui, mai es pot infravalorar la selecció de Julian Nagelsmann. Alemanya segueix sent Alemanya.

Ilkay Gündogan Alemania Japón / Foto: EFE
İlkay Gündoğan, celebrant un gol amb Alemanya / Foto: EFE

Anglaterra, aspirant a tot

Amb França com a principal favorita, Anglaterra li trepitja els talons. No deixa de ser Mbappé el factor diferencial de les bleus, però amb Jude Bellingham com a nou referent, els anglesos tenen equip per aspirar a tot.

Amb perfils de tota mena, amb el '9' de moda local Harry Kane i amb l'hereu Bellingham que des que vesteix de blanc s'ha disfressat de golejador, Anglaterra arriba a l'Eurocopa com una clara candidata. Els seus joves estan més que contrastats, els seus veterans exerciran com a líders i, com ja fa anys que succeeix, el seu únic rival serà ella mateixa.

Bellingham regate Inglaterra / Foto: Europa Press
Bellingham, durant l'amistós entre Anglaterra i el Brasil / Foto: Europa Press

Portugal, la tapada

I si a Anglaterra no li falten perfils de futbolistes, Portugal té tota la col·lecció. El combinat lusità és sens dubte el tapat per a endur-se l'Eurocopa 2024. No està primer en cap rànquing, però la selecció de Robert Martínez, liderada o no per Cristiano Ronaldo, segueix sent la mateixa Portugal que està per escombrar qualsevol repte.

Amb noms com Rafael Leao, Bernardo Silva, João Félix, Bruno Fernandes i, no cal dir-ho, el propi Cristiano, Portugal és una de les seleccions amb més pólvora ofensiva del torneig. A més, complementada en defensa per l'incisiu João Cancelo, la muralla Rúben Dias o l'incombustible Pepe, Bob Martínez té en la seva baralla asos per guanyar qualsevol partida.

Celebracion gol Portugal Ghana / Foto: EFE
Futbolistes de Portugal, celebrant un gol davant Ghana en el darrer Mundial / Foto: EFE

Croàcia, d'obligada consideració

Difícil que aparegui en una posició alta en tots els rànquings, però Croàcia és una selecció d'obligada consideració. Finalista en el Mundial de Rússia 2018 i semifinalista en el de Qatar 2022, el conjunt escacat parteix com una de les seleccions més a tenir en compte, basant-se en un bloc sòlid i molt solidari.

Tot i el seu brillant paper en els dos darrers Mundials, Croàcia va ser un dels rivals que Espanya va deixar pel camí en l'Eurocopa 2020. L'aleshores equip de Luis Enrique va eliminar el d'Zlatko Dalić després d'un partit boig que va necessitar de pròrroga per conèixer el seu vencedor. L'inexhaurible físic dels balcànics va dur al límit aquella Espanya, tal va fer-ho amb el Brasil que va dir adeu al somni del Mundial de Qatar gràcies a l'aturapenals Livakovic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!